Dostupni linkovi

Nedostatak čipova povećava cijene automobila, manja prodaja u SAD


Prosječna prodajna cijena novog vozila za prvih šest mjeseci u SAD-u dostigla skoro 45.000 dolara.
Prosječna prodajna cijena novog vozila za prvih šest mjeseci u SAD-u dostigla skoro 45.000 dolara.

Prodaja novih vozila u SAD-u pala je za više od 20% u drugom tromjesečju u poređenju sa prošlom godinom jer globalna nestašica poluprovodnika dalje muči industriju.

J.D. Power procjenjuje da je prosječna prodajna cijena novog vozila za prvih šest mjeseci ove godine dostigla skoro 45.000 dolara, što je rekord koji je 17,5% veći nego prije godinu dana.

U General Motorsu, koji je prijavio pad prodaje od 15%, nedostatak čipova i drugih dijelova primorao je kompaniju da napravi 95.000 vozila bez jednog ili drugog dijela. Očekuje se da će nedovršena vozila biti završena i prodata do kraja godine.

Jack Hollis, šef prodaje Toyote u Sjevernoj Americi, rekao je da se nedostatak čipova nije poboljšao onoliko koliko je kompanija očekivala u prvoj polovini godine, i da ne vidi da će biti bolje do sljedećeg ljeta.

"Svaki proizvođač mikročipova proizvodi maksimalnom brzinom jer ima maksimalnu potražnju", rekao je Hollis. “Nema nadoknađivanja. Zapravo zaostaju.”

Prodaja Toyote pala je za 19% u prvoj polovini godine, a u junu je pala za 18%. To je omogućilo General motorsu da pređe japansku kompaniju i ponovo preuzme krunu kao najprodavaniji proizvođač automobila u SAD-u, titulu koju je GM izgubio prošle godine.

Stellantis, bivši Fiat Chrysler, zabilježio je pad prodaje od 16%. Hondina prodaja u drugom tromjesečju pala je za više od polovine, a kompanija je okrivila "ozbiljne" probleme u lancu nabavke. Nissanova prodaja je pala za skoro 39% u ovom kvartalu, a Hyundai je zabilježio pad prodaje od 23%.

Većina proizvođača automobila objavila je podatke o prodaji u petak, Tesla će to vjerovatno učiniti ovog vikenda, a Ford tek u utorak.

Edmunds je predvidio da je skoro 3,5 miliona novih vozila prodato u prošlom tromjesečju u SAD-u, 20,8 posto manje nego u istom periodu prije godinu dana. Edmunds očekuje da će se nedostatak zaliha nastaviti u doglednoj budućnosti.

„Većina potrošača koji kupuju vozila u ovim uslovima ili su u finansijskoj poziciji u kojoj novac ne igra toliku ulogu ili to čine iz apsolutne nužde“, rekla je analitičarka Edmundsa Jessica Caldwell.

Toyotin Hollis je rekao da je potražnja i dalje izuzetno jaka, posebno za efikasnijim hibridnim vozilima na plin i električni pogon.

Randy Parker, šef prodaje za Hyundai Motor America, rekao je da očekuje da će se nedostatak čipova postepeno poboljšati ove godine, predviđajući povećanje proizvodnje od 30% u odnosu na prošlu godinu.

Glavno električno vozilo kompanije, Ioniq 5, dobro se prodaje, sa skoro 7.500 isporučenih u drugom tromjesečju, rekao je Parker.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG