Dostupni linkovi

Austrijski kancelar Kurz podnio ostavku


Austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je pod istragom zbog sumnje da je počinio korupciju, odlazi nakon što je dao izjavu u saveznoj kancelariji u Beču, Austrija, 9. oktobra 2021.

Lider stranke Zelenih i vicekancelar Werner Kogler pozdravio je ostavku Sebastiana Kurza na mjesto austrijskog kancelara i najavio da će njegova stranka nastaviti koaliciju sa Narodnom partijom Austrije (OVP).

“Odluka o ostavci je ispravna za dalji rad Vlade u korist zemlje. Imamo zajedničku odgovornost da garantujemo stabilnost”, poručio je Kogler na vanrednoj konferenciji za novinare.

Austrijski vicekancelar Werner Kogler dao je izjavu nakon što je Sebastian Kurz podnio ostavku na mjesto kancelara, u Beču, Austrija, 9. oktobra 2021.
Austrijski vicekancelar Werner Kogler dao je izjavu nakon što je Sebastian Kurz podnio ostavku na mjesto kancelara, u Beču, Austrija, 9. oktobra 2021.

Kurz je u subotu navečer 9. oktobra podnio ostavku na mjestu šefa austrijske vlade, nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Kurzova odluka je uslijedila nakon što je postalo jasno da koalicioni partner Zeleni ne žele sa njim nastaviti rad u Vladi.

“Povlačim se da bih izbjegao haos i kako bi se riješila pat situacija u kojoj se nalazi koalicija. Biću šef zastupničkog kluba OVP-a u Parlamentu”, rekao je Kurz.

“Važnija mi je moja zemlja od mene”, dodao je.

Kurz je kazao u izjavi za medije da za svog nasljednika predlaže šefa diplomatije Alexandera Schallenberga, prenosi Reuters.

Schallenberg nije član Narodne partije, koju vodi Kurz, pa bi bio prihvatljiviji za Zelene.

Kriza u austrijskoj Vladi izazvana je nakon što je Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i korupciju pokrenulo istragu protiv Kurza i devet njemu bliskih lica zbog sumnje na pronevjeru, primanje i davanja mita.

Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku zbog kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Kurz je ostavkom izbjegao izglasavanje nepovjerenja što je bilo najavljeno za narednu sedmicu.

Opozicija, prije svega Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), reagovala je sa negodovanjem zbog odluke Zelenih o nastavku koalicije sa narodnjacima.

XS
SM
MD
LG