Dostupni linkovi

Sanader prao novce i u Tirolu?


Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u pratnji policajaca u Salcburgu, 10. decembar 2010.
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u pratnji policajaca u Salcburgu, 10. decembar 2010.
Kako se i očekivalo, bivši hrvatski premijer - Ivo Sanader osumnjičen za korupciju velikih razmjera - ostaje u austrijskom pritvoru i tijekom božićnih blagdana, jer se do sada nije očitovao o tome pristaje li na to da bude izručen Hrvatskoj, kazala je na konferenciji za novinare u četvrtak ujutro pokrajinska državna odvjetnica u Salzburgu Barbara Feichtinger, prenoseći kvalifikacije sa Interpolove tjeralice izdane za Sanaderom.

"Bivši hrvatski premijer osumnjičen je – zajedno sa drugim osobama - za zloupotrebu položaja i ovlasti kako bi pronevjerili i prisvojili za sebe iznos od 6 milijuna eura državnog novca”
, navela je Feichtinger.

Za sada nema mogućnosti da Sanader izađe na slobodu uz jamčevinu prvenstveno zbog utjecanja na svjedoke ali i radi drugih proceduralnih razloga za koje nije predviđeno puštanje uz jamčevinu, kazala je i dodala kako ga za sada u pritvoru posjećuje samo njegov austrijski odvjetnik Werner Suppan.

“Međutim, kako sam kazala, pojednostavljeni proces izručenja -
Austrijska državna odvjetnica prenijela je kako je Sanader kazao kako su optužbe na njegov račun lažne.
ako Sanader na njega pristane - može se provesti brzo – u tri ili četiri tjedna. Formalni proces izručenja može potrajati i nekoliko mjeseci. Sve do završetka tog postupka, doktor Ivo Sanader ostaje u pritvoru okružnog suda u Salzburgu temeljem hrvatskog zahtjeva za izručenjem”
, pojasnila je Feichtinger.

Ona je prenijela i da je Sanader na saslušanjima kazao kako nije bježao – što mu austrijski sud nije povjerovao - da nije nikoga varao, da nije bilo nikakvih pronevjera, i da je postupak protiv njega političke prirode.

“Sanader je kazao kako su optužbe na njegov račun lažne. On je tijekom ispitivanja naglasio kako nije nikakav visoko rangirani političar, već obični parlamentarni zastupnik. Tijekom ispitivanja kazao je kako nije bio umiješan ni u kakve kriminalne aktivnosti, nego da se radi o političkom pritisku na njega, sa svrhom da mu se onemogući bilo kakva mogućnost zauzimanja neke značajnije političke funkcije, ako bi to želio“
, navela je državna odvjetnica.

Slično kao sa Zagorcem


Pojavio se i novi moment – jedna banka iz Tirola u Austriji prijavila je Sanadera tužiteljstvu u Innsbrucku zbog sumnje na pranje novca. Ako se taj postupak pokrene, on će imati prednost, odnosno prvo će se ispitati indicije vezane uz Austriju, a po završetku tog postupka Sanader će biti izručen.

Istraživačkog novinara zagrebačkog “Jutarnjeg lista” Gordana Malića zamolili smo za komentar i procjenu – hoće li ovaj postupak u Austriji – ako se pokrene – odgoditi ili usporiti postupak protiv Sanadera u Hrvatskoj.

Malić ne vidi nikakvih problema, podsjećajući na slučaj Vladimira Zagorca, koji je pred nekoliko godina u Austriji tražio spas od hrvatske pravde, ali – bez uspjeha.

“Kazneni postupak se može odvijati normalno i bez njega. On bi trebao sudjelovati kada počne suđenje, a do tada će vjerojatno neke stvari biti riješene u Austriji. Procedura je bila i za Zagorca, pa svejedno je u ‘buturi’! To je trajalo, ali - kada je napravljeno, napravljeno je zajedno s Austrijancima koji su također dali dio materijalnih dokaza. Tako će biti i sa Sanaderom”
, ocjenjuje Malić.

Treba biti smiren, poručuje Malić.

“A to što je hrvatska javnost nervozna, a pogotovo mediji koji bi htjeli da se sve odvija kao u nekoj ‘soap-operi’ – koga briga! Važno je da se stvar na kraju raščisti, a bilo bi dobro da u tome pomognu i Austrijanci, jer i kod njih se stvar oko toga raščišćava. Uostalom, bolje je da je operacija šira, nego da je uža!”
, kaže Malić.

Dodajmo kako su Austrijanci zainteresirani i za Sanaderovo svjedočenje o Hypo banci, koja je – po mišljenju Austrijanaca – propala zbog sumnjivih kredita plasiranih među ostalim i u Hrvatsku bez istrumenata osiguranja, i očekuje se da će bivši hrvatski premijer 22. prosinca biti ispitan pred Istražnim povjerenstvom za Hypo koruškog pokrajinskog parlamenta.

Dodajmo ovdje i kako hrvatska javna televizija citira neimenovane izvore iz hrvatskog istražnog tima kako je Interpol na dva Sanaderova računa u bankama u dvije strane zemlje pronašao oko milijun i po eura.
XS
SM
MD
LG