Dostupni linkovi

Austrija uvela obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa za sve punoljetne


Beč, Austrija (novembar 2021.)

Vakcinacija protiv korona virusa bit će obavezna za sve punoljetne građane Austrije od 1. februara, odlučio je parlament u Beču.

Austrija je postala prva zemlja u Evropi koja je usvojila takvu mjeru u borbi protiv pandemije.

Za nepoštovanje mjere predviđena je kazna do 600 eura.

Za uvođenje obavezne vakcinacije se tajnim glasanjem 20. januara izjasnilo 137 poslanika, a protiv su bila 33.

Vakcinacija će od 1. februara biti obavezna za sve stanovnike Austrije od 18 i više godina, osim za trudnice, pojedince koji ne mogu biti vakcinisani iz zdravstvenih razloga i osobe koje su preležale korona virus u posljednjih šest mjeseci.

Zvaničnici Austrije navode da je obavezna vakcinacija neophodna jer je stopa vakcinisanog stanovništva u zemlji i dalje preniska.

Vladajuća koalicija kancelara Karla Nehammera osigurala je podršku dvije od tri opozicione parlamentarne stranke za uvođenje mjere kojoj se oštro protivi jedino ekstremno desna Slobodarska partija Austrije.

Kada obaveza vakcinacije stupi na snagu 1. februara, vlast će prvo slati obavještenje svakom domaćinstvu, a na provođenju novog propisa radit će od sredine marta.

Policija će od sredine marta početi rutinski provjeravati da li su građani vakcinisani.

Od onih koji ne budu imali dokaz o vakcinaciji, pismeno će zatražiti da prime vakcinu, a ako to ne učine, prijeti im kazna do 600 eura, piše AP.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

XS
SM
MD
LG