Dostupni linkovi

Kritike Austriji zbog izdavanja viza sankcioniranim ruskim poslanicima


Austrijska državna zastava u Beču 23. septembra 2013.
Austrijska državna zastava u Beču 23. septembra 2013.

Austrija se našla na udaru kritika zbog izdavanja viza ruskim poslanicima koji su pod sankcijama, povodom učešća na sastanku Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Beču.

Moskva planira poslati delegate na sastanak Parlamentarne skupštine OSCE-a 23. do 24. februara, uključujući 15 ruskih poslanika koji su pod sankcijama Evropske unije (EU).

Među njima su zamjenik predsjednika Dume Pjotr Tolstoj i poslanik Leonid Slucki.

Apel austrijskom kancelaru, ministru vanjskih poslova i drugim austrijskim zvaničnicima, da zabrane Rusima koji su pod sankcijama učešće na sastanku potpisao je 81 delegat OSCE-a iz 20 zemalja, uključujući Francusku, Kanadu, Britaniju, Poljsku i Ukrajinu.

"Važno je da zapamtimo da su ruski parlamentarci sastavni dio sistema moći i da su saučesnici u zločinima koje Rusija čini svaki dan u Ukrajini", navodi se u pismu u koje je uvid imao AP.

Kako se dodaje, ruskim poslanicima koji su pod sankcijama "nije mjesto u instituciji čiji je zadatak da promovira iskren dijalog i protivljenje ratu".

Austrijska vlada je osudila rusku invaziju na Ukrajinu prije gotovoo godinu dana, ali je takođe naglasila potrebu za održavanjem diplomatskih odnosa sa Moskvom.

XS
SM
MD
LG