Dostupni linkovi

Austrija na pragu uvođenja mjera zatvaranja za nevakcinisane


Zatvoreni kafići u centru Beča tokom restriktivnih mjera u februaru ove godine
Zatvoreni kafići u centru Beča tokom restriktivnih mjera u februaru ove godine

Austrija bi se mogla u narednim danima suočiti sa novim mjerama zatvaranja za milione ljudi koji nisu vakcinisani protiv COVID-19, jer je došlo do rekordnog broja dnevnih zaraženih rekao je kancelar ove države Alexander Schallenberg.

Oko 65 posto stanovništva Austrije u potpunosti je vakcinisano protiv korona virusa, pokazuje nacionalna statistika. Austrija ima među najnižim stopama vakcinacije od svih zapadnoevropskih zemalja, osim Lihtenštajna, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Mnogi Austrijanci su skeptični po pitanju vakcinacije, što je gledište koje ohrabruje i krajnje desničarska Stranka Slobode, treća po veličini u parlamentu.

Pratite:

Prema inkrementalnom vladinom planu dogovorenom u septembru, nakon što 30 posto kreveta u odjelima za intenzivnu njegu bude zauzeto, osobe koje nisu vakcinisane bit će stavljene u “lockdown” uz ograničavanje svakodnevnog kretanja. Trenutno je zauzeto 20 posto kreveta.

“Prema inkrementalnom planu imamo samo nekoliko dana dok ne budemo morali uvesti lockdown za nevakcinisane ljude”, rekao je Schallenberg na konferenciji za novinare, dodavši da je stopa vakcinacije u Austriji “sramotno niska”.

Nevakcinisane osobe već sada ne mogu ući u restorane, kina, ski liftove, frizerske salone.

“Zaključavanje za nevakcinisane osobe znači da osoba neće moći napustiti dom osim ako ne ide na posao, u kupovinu (po osnovne potrepštine), da ‘protegne noge’ - upravo ono što smo svi morali da pretrpimo 2020. godine”, rekao je Schallenberg.

U posljednja 24 sata u zemlji je zabilježeno 11.975 novih slučajeva zaraženih, što je najveći dnevni broj zaraženih korona virusom.

Fajzer najavljuje pilulu koja smanjuje šanse za teži oblik COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:14 0:00

XS
SM
MD
LG