Dostupni linkovi

Pobjeda Bellena, Hofer priznao poraz na izborima u Austriji


Alexander Van der Bellen, novi predsjednik Austrije
Alexander Van der Bellen, novi predsjednik Austrije

Pobjednik izbora, dugodišnji lider Zelenih, inače nezavisni predsjednički kandidat Alexander Van der Bellen, rekao je da njegova ubjedljiva pobjeda nad desnim populistom iz Slobodarske partije Austrije Norbertom Hoferom pokazuje da su glasači te zemlje podržali njegovu poruku "slobode, jednakosti, solidarnosti".

“Ono što bih želio da vidim na kraju mog šestogodišnjeg mandata ili makar u ovih šest godina je da ljudi kada me vide na ulici, usred nekog sela ili usred metroa u Beču kažu 'pogledajte to je naš federalni predsjednik' ne 'federalni predsjednik' već predsjednik svih nas".

Van der Bellen, bivši profesor ekonomije i 11 godina lider Zelene partije, obećao je da će raditi na ujedinjenju zemlje, duboko podijeljene između umjerenih liberala koji su glasali za njega i onih koji su podržali Hofera četrdeset petogodišnjeg aeronautičkog inžinjera, euroskeptika iz anti-imigrantske Slobodarske partije, koji je obećao da će "staviti Austriju na prvo mjesto", kao i da "islamu nije mjesto u Austriji."

Finalni rezulatati izbora neće biti poznati dok se u ponedjeljak ne prebroje još 500.000 glasova odustnih, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali prema dosadašnjim glasovima Van der Bellen je osvojio 53.3 posto biračkog tijela Austrije.

Norbert Hofer, kandidat Slobodarske partije, koji je bio na pragu da postane prvi šef evropske države iz stranke koja vuče ekstremno desničarske fašističke korijene prvi put nakon Drugog svjetskog rata, piznao je večeras poraz na predsjedničkim izborima u Austriji.

Hofer je nakon prvih nepotpunih razulatata izbora održanih u nedjelju, koji su pokazali ubjedljivo vođstvo kandidata zelenih Alexandera Van der Bellena, čestitao budućem predsjedniku pobjedu i pozvao na jedinstvo Austrije "bez obzira na to kako je ko glasao".

Poručio je i da će ponovo kandidovati na predsjedničkim izborima 2022.

„To je moja obaveza prema mojim biračima. Mnogi su me podržali i imali velike nade i ja nikada neću iznevjeriti svoje glasače“ .

Hofer je nakon održanog trećeg kruga predsjedničkih izbora i objave prvih preliminarnih rezultata na Facebooku napisao da je "neopisivo tužan što sve nije ispalo kako treba" i čestitao bivšem predsjedniku stranke zelenih.

Ovi izbori su u očima javnosti širom svijeta posmatrani kao znak kakvi će biti izgledi esktremnih desničara na predstojećim izborima širom EU, iako je funkcija šefa države u Austriji praktično cermonijalana.

Analitičari smtraju da će rezulat bez dileme obradovati lijevi i desni centar i ostale zvaničnike predstavnike takozvanog političkog establišmenta širom Evrope, koji su nakon Brexita 23. juna i pobjede Donalda Trumpa u SAD 8. novembra, bili zabrinuti zbog rasta populizma širom svijeta.

Francusku, Holandiju i Njemačku očekuju izbori sljedeće godine i u svim tim državama populističke i ekstremno desne stranke su u značajnom rastu, zbog anti-mainstream raspoloženja i anti-imigrantske politike.

Rezulat u Austriji iznenadio je mnoge. Istraživanja javnog mnjena uoči glasanja su ukazivala da je razlika između dvije strane veoma mala.

Projekcije na bazi prvih rezulata ukazuju da je Van der Bellen osvojio oko 53 posto dok je Hofer osvojio 46. Kako kažu tamošnji stručanjaci, razlika se može mijenjati ali konačan rezulat ne.

Izbori 4. decembra uslijedili su nakon što je u drugom krugu u maju ustanovljno da je bilo nepravilnosti tokom glasanja poštom. Alexander Van der Bellen je pobijedio i u maju, samo sa manjom razlikom.

Baš kao i u SAD, uslijedila je višemjesečna kampanja, kako se ocjenuje, najprljavija i najpodjeljenija u novijoj istoriji Austrije.

Pobjednik izbora, novoizabrani predsjednik, Alexander Van der Bellen je 72-godišnji bivši lider Zelene stranke, koji je za samog sebe često govorio da se od njega kao"djeteta izbjeglica ne može očekivati da kaže da ljude treba vraćati nazad i ne primati". On je naime rođen 1944. u Beču, od majke Estonke i oca Rusa, koji su pobjegli iz Sovjetskog Saveza.

To je bio jedan od njegovih glavnih argumenta u opiranju vladinoj politici uvođena restrikcija za prihvat izbjeglica i migranata.

Van der Bellen, je sušta suprotnost mladom Norbertu Hoferu, snažni zagovornik EU i liberalne politike prema migranitima.

Dolazeći na glasanje Van der Bellen je rekao:

"Ono što se događa danas ovdje, relevantno je za sve u Evropi".

Austrijski federalni kancelar, Socijal-demokrata Christian Kern, čestitao je pobjedu Van der Bellenu.

U jasnoj aluziji na strah od mogućnosti pobjede Hofera i njegove antimigrantske stranke, i kakvu bi to štetu nanijelo ugledu zemlje, Kern je naveo:

"Ja sam uvjeren da ćemo sa Van der Bellenom imati predsjednika koji će predstavljati Austriju i na domaćem i na spoljnopolitičkom planu na izvanredan način."

I Evropa odahnula zasad

Šef nemačke diplomatije Frank Walter Steinmeier napisao je na Twitteru da "cijela Evopa duboko odahnula zbog rezultata predsjedničkih izbora u Austriji".

Vicepremijer njemačke Sigmar Gabriel iz lijevih Socijal-demokrata je za “Bild” izjavio da je "veliki teret skinut sa cijele Evrope". "Ovo je jasna pobjeda zdravog razuma nad desničarskm populizmom”, kazao je Gabriel.

Manfred Weber, uticajni šef glavne političke grupacije desnog centra u Evropskom parlamentu poručio je: “Austrijanci šalju jasan pro-evropski signal. Slavlje desničarskih populista za sada je zaustavljeno”.

Slično reakcijama u susjednoj Njemačkoj i francuski predsjednik, Francoise Hollande je rekao da Van der Bellenova pobjeda nad desničarom Hoferom predstavlja glas za evropsko jedinstvo i toleranciju.

Hollande koji je prošle sedmice objavio da se neće kandidovati za drugi mandat na izborima u Francuskoj sljedeće godine, rekao je "da toplo pozdravlja i čestita Alexanderu Van der Bellenu na jasnom izbornom rezultatu "dodajući da su Austrijanci "odabrali Evropu i otvorenost"

Marine Le Pen kandidatkinja ekstremno desnog francuskog Nacionalnog fronta i kandidatkinja za majske izbore u toj zemlji, čestitala je pak Hoferu, uz poruku da se hrabro borio, te je predvidjela pobjedu njegove Slobodarske partije na parlamentarnim izborima u Austriji sljedeće godine.

Analitičar "The Guardian"-a Simon Tisdall takođe konstatuje da je Evropa nakon Brexita i Donalda Trumpa odahnula nakon ishoda izbora u Austriji, na kojima je poražen kandidat ekstremne desnice ali podsjeća da bez obzira na lagodniji osjećaj progresivnog dijela Evrope, ostaje činjenica da je nešto više od 46 posto birača u Austriji podržalo Hoferovu kandidaturu.

"Te brojke otkrivaju da je nacija duboko podijeljena i generalno, mnogo više desno orjentisana i netoleranta nego što je to bilo ranije".

Sunita Bosnić, novinarka, nekadašnju urednicu RTV Sarajevo, koja živi i radi u Austriji, kaže za RSE da je pobjeda Van der Bellena za austrijsku javnost nakon duge i mučne kampanje jedno veliko olakšanje jer su se birači opredijelili protiv populizma i za razum.

"Za cijelu EU je bilo pitanje da li će Austrija krenuti lijevo ili desno, samim tim da li i koliko će se to odraziti na evropsku zajednicu odnosno na cijeli evropski kontinet jer je bilo sasvim jasno da Hofer nije za EU i da je spreman da sprovede referendum."

Bosnić konstatuje da su populisti zaustavljeni ali naglašava "zasad".

"Na žalost važno je ovo zasad jer je, 46 posto glasača ipak bilo za Hofera i to mnogo ukazuje.Te ideje još uvjek postoje i snažne su. Ja mislim da će se morati nešto uraditi po tom pitanju. Populizam je toliko snažan da su mnogi stranci iz bivše Jugoslavije koji žive ovdje, na moje veliko iznenađenje, dobar dio Hrvata i Srba glasali za Hofera i vrlo jasno i glasno branili svoje stavove. Mene lično je to podsjetilo na vrijeme kod nas prije rata. Dakle važno je Hofer nije pobijedio, ali ima još puno posla pred nama" kaže Bosnić.

​Još jedan važan događaj danas se održava u Italiji gdje je u 23 sata okončano glasanje na referendumu o reformskom paketu koji će odretiti sudbinu italijanskog premijera Mattea Renzija iz stranke lijevog centra Demokratske partije, koji je rekao da će podnijeti ostavku ako referendum ne prođe. Istraživanja javnog mnjenja dvadesetak dana glasanja sugerisala su da je Renzi u zaostaku oko 5 posto za populistima i euroskepticima iz Pokreta 5 zvijezda Beppea Gilla i desničaske Lige za sjever Mattea Salvinia.

XS
SM
MD
LG