Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Austrija i Australija reagiraju na ustašku ikonografiju


Naslovnica 'Večernjeg lista' o novom austrijskom zakonu protiv ekstremističkih simbola

Kaznom do 10.000 eura kažnjavat će se isticanje ekstremističkih simbola, među njima i ustaške ikonografije, stoji u zakonu koji sljedeći mjesec ide na usvajanje u austrijskom parlamentu.

Australija je poništila već odobrene ulazne vize ikoni hrvatske ekstremne desnice, autoru emisije Bujica koja se vrti na lokalnim televizijama Velimiru Bujancu i autoru revizionističkih dokumentaraca Jakovu Sedlaru. Bujanec je za ukidanje australske vize već prozvao srpsku diplomaciju, a neki se u Hrvatskoj pitaju nisu li Austrijanci i Australci pročitali najnovije upozorenje pučke pravobraniteljice koja – drugu godinu za redom - podsjeća zašto je korištenje ustaške i nacističke ikonografije loše za temelje hrvatske demokracije.

Politička analitičarka i članica Savjeta za ljudska prava pučke pravobraniteljice Antonija Petričušić, bez namjere da ukaže na neku zavjeru ureda ombudsmana i stranih država, za Radio Slobodna Europa kaže da su antifašistički vjetrovi očito krenuli iz više smjerova:

„Dakle i hrvatske institucije – barem neke od njih – reagirale su onako kako i treba, a činjenica da osuda istih dolazi i iz nekih drugih pravnih sustava, poput austrijskog koji će to sankcionirati još jasnije nego naš zakon, ili djelovanjem vanjskopolitičkih institucija australske vlade koje su ljudima koji u našoj zemlji šire historijski revizionizam u svom djelovanju uskratile vizu za ulazak na svoj teritorij pokazuju kako pušu neki drugi vjetrovi. Možda iz dalekih krajeva, ali prije ili kasnije trebali bi na isti način zapuhati i u drugim hrvatskim institucijama, da pravobraniteljica ne bude jedina koja brani dobru sliku Hrvatske kao antifašističke zemlje.“

Austrijanci izmjenom postojećeg zakona koja na izglasavanje u parlament dolazi sredinom prosinca planiraju zabraniti javno korištenje simbola Muslimanskog bratstva, turskih Sivih vukova, kurdske PKK, Hamasa, vojnog krila Hezbolaha, ustaša, kao i svih grupacija koje se u pravnim aktima Europske unije navodi kao terorističke organizacije.

Ustaški simboli su ranijih godina bili česti na okupljanjima na Bleiburgu u Austriji, mjestu predaje ustaških i domobranskih vojnika i civila Englezima svibnja 1945, koji su ih predali partizanima, nakon čeka je velik broj njih likvidiran bez suda.

Australci su na naš upit o poništenju viza Sedlaru i Bujancu kazali da ne komentiraju konkretne slučajeve, ali neki mediji navode da su njih dvojica ostali bez vize, jer su kao motiv posjete naveli turizam, dok su u stvari išli predstavljati novi Sedlarov dokumentarac, a prodaja DVD-a dijaspori je redovit i vrlo lukrativan dio takvih promotivnih turneja.

Dojučerašnji socijaldemokratski, a sada nezavisni zastupnik Bojan Glavašević za RSE podsjeća da su ustaška ikonografija i historijski revizionizam nešto već više godina prepoznato u izvješćima veleposlanstava u Hrvatskoj, ali i u nekoliko izvješća o stanju Europske unije, dakle da to nije ništa novo:

„To je sada samo počelo imati posljedice zato što su i Hrvatskoj i nominalno umjerenoj Plenkovićevoj vladi – barem se takva činila u početku - davali neko vrijeme da se dovedu u red. Međutim, to vrijeme je prošlo, Hrvatska nema više nikakvog kredita u očima ostatka Europe i svijeta. Jednostavno, krajnje je vrijeme da se dovedemo u red, jer nitko drugi to neće za nas napraviti.“

A Hrvatska se – zaključuje naš sugovornik - do sada nije dovela u red po pitanju ustaške ikonografije i historijskog revizionizma što zato što je nestala stožerna lijeva stranka koja bi mogla organizirati efikasan otpor radikalizmu, što zato što se glavna stranka desnog centra ne suprotstavlja dovoljno snažno tom radikalizmu, jer želi izborno instrumentalizirati krajnje desni elektorat.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG