Dostupni linkovi

Sidnej predstavio plan za ukidanje lokdauna


Sidnej

Vakcinisani stanovnici australijskog grada Sidneja konačno će izaći iz više od tromesečnog zaključavanja sredinom oktobra, objavile su danas vlasti predstavljajući takozvani "plan za slobodu" pošto se broj slučajeva zaraze korona virusom smanjuje u tom gradu.

Obavezno ostajanje kod kuće treba da bude ukinuto u Sidneju i u australijskoj državi Novi Južni Vels kada stopa potpuno vakcinisanih pređe 70 odsto, cilj koji premijerka te države Gladis Beredžiklijan očekuje da će se dostići 11. oktobra.

Prvi put posle tri meseca pabovi, restorani i prodavnice moći će da budu otvorene za vakcinisane klijente, i prijatelji i porodice koji žive u najvećem australijskom gradu ponovo će da se sastaju.

"Treba samo izdržati ovu nedelju i iduću nedelju. Skoro smo stigli, nemojmo odustati u poslednjem trenutku", rekla je premijerka te australijske države.

Prema planu, moći će da se putuje širom države Novi Južni Vels kada bude vakcinisano više od 80 odsto stanovnika starijih od 16 godina što se očekuje da će biti dostignuto krajem oktobra.

Ograničenje broja prisutnih na sahranama i venčanjima tada će takođe biti ukinuto i biće dozvoljeni sportski događaji.

Nevakcinisani građani moraju da čekaju bar do 1. decembra da uživaju u istim slobodama, kada se očekuje da će 90 odsto stanovništva biti vakcinisano.

Broj dnevno novozaraženih pao je danas na 800 u Novom Južnom Velsu u odnosu na vrhunac od 1.500 u septembru, a 85 odsto odrasle populacije dobilo je najmanje jednu dozu vakcine.

Premijerka očekuje da će broj zaraženih ponovo skočiti kada se ukine zaključavanje, ali je izrazila uverenje da će moći da se prihvate oboleli. Smatra da će do tada veliki broj građana primiti makar jednu dozu vakcine što će im dati dodatnu zaštitu i sprečiti da završe u bolnici ili gore.

Australija je pogođena zimskim talasom kovida-19 sa vrlo zaraznim sojem delta, zbog čega su dva najveća grada u zemlji Sidnej i Melburn uveli višemesečni lokdaun. Kampanja vakcinacije koja je bila spora na početku sada je ubrzana što je dozvolilo vlastima da naprave plan za ponovno otvaranje, koji takođe predviđa obnavljanje međunarodnih letova do kraja godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG