Dostupni linkovi

Australija vratila četiri žene i 13 djece iz Sirije


Žene u kampu u kurdskom gradu Kamišliju, maj 2019. (ilustrativna fotografija)
Žene u kampu u kurdskom gradu Kamišliju, maj 2019. (ilustrativna fotografija)

Četiri žene i 13 djece vraćeni su u subotu, 29. oktobra u Australiju, nakon što su proveli godine u sirijskim kampovima nakon pada "Islamske države".

U prvoj u nizu planiranih misija repatrijacije oko 20 australijskih žena i 40 djece, supruga, sinova i kćeri boraca "Islamske države", iz kampova Al-Hol i Roj.

Kamalle Dabboussy, čija je kćerka u grupi vraćenih, rekao je da će nekoj djeci trebati pomoć ljekara.

"Svi se dobro osjećaju, ali postoje neki zdravstveni problemi", rekao je novinarima.

"Nekoliko djece ima ozbiljnih zdravstvenih problema i želimo da budu pregledani što je prije moguće."

Dabboussy je rekao da je njegovu kćerku Mariam (31) njen sada pokojni suprug "natjerao" da otputuje u Siriju i da nije predstavljala prijetnju Australiji.

Ministrica unutrašnjih poslova Australije Clare O'Neil rekla je da je vlada odmjerila "niz faktora sigurnosti, zajednice i dobrobiti" prije nego što je odobrila repatrijacije.

"Odluka o repatrijaciji ovih žena i njihove djece donesena je na temelju pojedinačnih procjena nakon detaljnog rada agencija za nacionalnu sigurnost", rekla je u izjavi nakon što je grupa od 17 osoba sletjela u Sydney.

Repatrijacije su politički sporno pitanje u zemlji koja je odavno poznata po tvrdolinijaškom pristupu imigraciji. Australijska konzervativna opoziciona stranka ponavljala je zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti i protivila se repatrijaciji.

O'Neil je rekla da bi žene mogle biti kazneno gonjene u Australiji ako službenici za borbu protiv terorizma otkriju da su bile uključene u ilegalne aktivnosti dok su bile u Siriji. Istraživačica Human Rights Watcha Sophie McNeill rekla je da je to "korak koji je dugo bio potreban".

"Godinama je australijska vlada napuštala svoje državljane koji su živjeli u teškim uslovima u kampovima na sjeveroistoku Sirije", rekla je McNeill.

"Australija može igrati vodeću ulogu u borbi protiv terorizma putem ovih repatrijacija svojih državljana, većinom djece koja nikada nisu odabrala da žive pod "Islamskom državom."

Australijske žene i djeca živjeli su u zatočeničkim kampovima Al-Hol i Roj u sjeveroistočnoj Siriji koja je pod kontrolom Kurda od raspada kalifata "Islamske države" 2019. godine

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG