Dostupni linkovi

Australija prestaje sa zatvaranjem azilanata u Papuu Novu Gvineju


Muškarac sa maskom drži plakat kojim pokazuje solidarnost s Papuom Novom Gvinejom tokom skupa podrške tražiocima azila u centru Sydneya

Australija će 31. decembra prestati zatvarati tražitelje azila u Papui Novoj Gvineji (PNG), objavile su u srijedu 6. oktobra dvije zemlje, dok Canberra zatvara jedan od dva udaljena pacifička centra za azilante koje su kritizirali Ujedinjeni narodi(UN).

Prema australskoj strogoj imigracijskoj politici, tražitelji azila koji pokušavaju ući u zemlju brodom od 2013. godine šalju se u centre za azilante na otoku Manusu u PNG-u i otočnoj državi Nauru u južnom Pacifiku.

"Ugovori australske vlade o regionalnoj obradi (zahtjeva azilanata) u PNG-u ističu 31. decembra 2021. i neće biti obnovljeni", navodi se u zajedničkom saopštenju.

PNG je vršio pritisak na Australiju da zatvori centar.

Australija je na vrhuncu zatvorila oko hiljadu ljudi na Manusu i sada ih je navodno ostalo još stotinjak koji čekaju preseljenje u treću zemlju ili im je odbijen zahtjev za azilom, piše Reuters.

Australija je rekla da se oni koji će ostati mogu prebaciti na Nauru ili ostati u PNG-u, gdje mogu zatražiti državljanstvo.

Australija i Nauru su ranije ove godine produžili sporazum o zadržavanju tražitelja azila na tom malom otoku.

Ujedinjeni narodi i humanitarne agencije kritizirali su uslove na Manusu i Nauruu, izvještavajući o kršenjima ljudskih prava, i pozivali su na zatvaranje centara za azilante.

XS
SM
MD
LG