Dostupni linkovi

Australija ukida zabranu putovanja u inostranstvo za svoje građane


Proslava u Melburnu, nakon što je grad ponovo otvoren tokom pandemije, 22. oktobar 2021.
Proslava u Melburnu, nakon što je grad ponovo otvoren tokom pandemije, 22. oktobar 2021.

Australija će ukinuti zabranu putovanja u inostranstvo bez dozvole, saopštila je u sredu, 27. oktobra, vlada, dok bi granice zemlje trebalo da budu otvorene za kvalifikovane radnike i međunarodne studente do kraja godine.

Više od 18 meseci posle zatvaranja međunarodnih granica u Australiji potpuno vakcinisani građani ubuduće neće morati da traže izuzeće da napuste zemlju, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava zdravlja i unutrašnjih poslova, koje prenosi agencija Frans pres (AFP).

Ovo je objavljeno u trenutku kada se stopa odraslih potpuno vakcinisanih sa po dve doze vakcine približava cilju od 80 odsto u zemlji, podseća AFP.

Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrus rekla je da se sada daje prioritet australijskim državljanima dok će druge restrikcije putovanja uključujući za one koji nisu državljani biti ublažene kako bude rasla stopa vakcinacije.

"Pre kraja godine predviđamo da primimo kvalifikovane radnike i međunarodne studente koji su potpuno vakcinisani", rekla je ona.

Premijer Skot Morison koji je najavio ove promene početkom meseca rekao je da je Australija "vrlo blizu" da objavi otvaranje recipročnih putovanja sa Singapurom, koji je u utorak objavio da Australijanci više ne moraju da idu u karantin po dolasku.

Letovi australijske kompanije Kvantas ka tom gradu državi treba ponovo da počnu 22. novembra.

Australija je 20. marta prošle godine uvela granične restrikcije među najstrožim na svetu kao odgovor na pandemiju korona virusa. Tokom 600 dana brojni međunarodni letovi prizemljeni su i potpuno su smanjena putovanja u inostranstvo.

Porodice su podeljene na više konitinenata, desetine hiljada državljana Australije blokirano je u inostranstvu a strani državljani ostali su blokirani u zemlji sa nemogućnošću da vide prijatelje ili rođake.

Propisi o karantinu za državljane koji su vakcinisani zavise od toga gde stižu u zemlju. Sidnej je ukinuo karantin za dolazak putnika, druge australijske države gde je stopa vakcinacije slabija i dalje imaju obavezan skupi karantin od 14 dana u hotelu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG