Dostupni linkovi

Australija odlučila izručiti Kapetana Dragana Hrvatskoj


Dragan Vasiljkovi, Sidney 2009.
Dragan Vasiljkovi, Sidney 2009.
Nakon niza pravosudnih okršaja, Australija je odlučila kako će Hrvatskoj izručiti Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, javio je The Australian.

Konačnu odluku o izručenju donio je australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare, no pri tom je naveo kako još nije sve gotovo – jer i na njegovu odluku Vasiljković može uložiti prigovor.

"Ministar je odluku donio nakon što je pažljivo proučio Zakon o ekstradiciji te uzeo u obzir Vasiljkovićeve argumente - zbog čega ne bi trebao biti izručen. Vasiljković ima pravo tražiti reviziju ove odluke", naveo je glasnogovornik australskog ministarstva unutarnjih poslova.

Prema medijskim izvorima, budući da Vasiljković ima pravo i na žalbu, koju može podnijeti federalnim i visokim sudskim instancama – na tome već radi branitelj Dan Mori.

Podsjetimo, postupak izručenja Hrvatskoj pokrenuo je prije dvije godine australski Vrhovni sud, nakon procesa na kojem su se čuli iskazi i nekih žrtava zlostavljanja od strane samog Vasiljkovića, ali i vojnika pod njegovim zapovjedništvom.

Hrvatsko pravosuđe tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik srpskih paravojnih formacija odgovoran za više ratnih zločina koji su tijekom Domovinskog rata počinjeni u Hrvatskoj, a tijekom više haških suđenja spomenut je u kontekstu kao čovjek doveden od strane srbijanskog DB-a (Državna sigurnosna agencija).

Pogotovo na suđenju bivšim dužnosnicima DB-a Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, optuženim za formiranje, naoružavanje i ostalu logističku podršku jedinicama u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG