Dostupni linkovi

Pad cena vina i porast tenzija između Australije i Kine


Australijsko vino u prodavnici u Pekingu, 27. novembar 2020.
Australijsko vino u prodavnici u Pekingu, 27. novembar 2020.

Australija je uložila žalbu protiv Kine u Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog velikih kineskih carina na vino u eskalaciji tenzija između dva velika trgovinska partnera pošto se Kanbera strateški okrenula Sjedinjenim Američkim Državama i tražila međunarodnu istragu o poreklu pandemije COVID-19, pišu svetski mediji.

Čitamo vam: Pad cena vina i porast tenzija između Australije i Kine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:11 0:00
Direktan link

Posle ječma i vino

Australijska vlada saopštila je u subotu, 19. juna, da će podneti formalnu žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog toga što je Kina uvela antidamping carine na australijsko vino.

Odluka je usledila posle "opsežnih konsultacija s australijskim vinarima" navela je vlada, dodajući da Australija ostaje otvorena za direktne razgovore s Kinom radi rešavanja problema.

Ovaj potez je najnoviji incident u eskalirajućem trgovinskom i diplomatskom sporu Australije i njenog najvećeg trgovinskog partnera, piše Gardijan (The Guardian) i ističe da je usledio posle upozorenja premijera Skota Morisona (Scott Morrison) da će njegova vlada odgovoriti zemljama koje pokušavaju da koriste "ekonomsku prinudu" protiv nje.

Žalba u STO je takođe usledila nekoliko dana posle samita G7 na kojem je ponovljen poziv Australije na oštriji stav prema kineskoj trgovinskoj praksi i asertivnijem stavu na globalnom nivou, ukazuje list, dodajući da je Morison prisustvovao samitu kao deo formule G7 plus koja takođe obuhvata Južnu Koreju, Južnu Afriku i Indiju.

Australijska ministarka spoljnih poslova Maris Pejn (Marise Payne) rekla je da bi žalba Australije u STO trebalo da omogući bilateralne pregovore, preneo je Rojters (Reuters).

"Videli smo da se carine od preko 200 odsto primenjuju na australijsko vino. Ne verujemo da je to u skladu s kineskim obavezama prema STO. Dakle, taj deo procesa omogućava nam da vodimo taj direktan razgovor", rekla je australijska ministarka.

Australijska vlada se često žalila da Kina ignoriše pozive za ublažavanje trgovinskih tenzija, ukazuje Rojters, dodajući da je ovo drugi put u šest meseci da se Australija žali STO. U decembru je Kanbera pokrenula formalnu žalbu tražeći preispitivanje kineske odluke o uvođenju visokih carina na uvoz australijskog ječma.

Spor među važnim partnerima

Kina optužuje Australiju za trgovinsku praksu damping, koja je nezakonita po međunarodnom trgovinskom pravu, ukazuje BBC.

Damping je kada država izvozi proizvod u drugu zemlju po nižoj od uobičajene cene na svom tržištu, kako bi povećala svoj udeo i oterala konkurenciju.

Kina i Australija su važni trgovinski partneri, ali su se diplomatski odnosi dve zemlje, kako ističe britanski javni servis, pogoršali otkako je Australija tražila međunarodnu istragu o poreklu COVID-19.

Direktor australijskog udruženja proizvođača grožđa i vina Toni Batalen (Tony Battaglene) rekao je da je žalba u STO pravi način u rešavanju problema, ali i dodao da nema "brzog rešenja".

Australijski vinari su od decembra 2020. do marta 2021. godine poslali u Kinu vino u vrednosti od 12 miliona australijskih dolara (7,6 miliona evra), dok su u istom vremenskom periodu lane imali izvoz u Kinu od 325 miliona australijskih dolara.

Žalba pred STO je prvi formalni korak u vezi s vinom u sve dubljem sporu koji je doveo do hladnih odnosa Kanbere i njenog najvećeg izvoznog trgovinskog partnera, ukazuje Blumberg (Bloomberg).

Kina je u martu uvela carine na pet godina, formalizujući ograničenja koja su bila na snazi mesecima. Taj potez je usledio posle godine trgovinskih sankcija koje je Kina uvela Australiji i koje su pogodile niz proizvoda, od uglja i govedine do ječma i jastoga.

Odnosi Australije i Kine su pogoršani od 2018. godine kada je Kanbera zabranila kompaniji Huavej (Huawei) da postavlja 5G mrežu, ali su u strmoglavom padu otkada su australijski lideri tražili nezavisnu istragu o poreklu COVID-19 koji se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhan.

Cena savezništva sa Zapadom

Kina je najveći trgovinski partner Australije, ali Kanbera takođe želi bezbednost i legitimitet koji dobija od savezništva sa SAD i Zapadom, ističe televizija NBC, ukazujući da neki u Australiji brinu da bi njihova zemlja mogla platiti cenu zbog sukoba dva geopolitička neprijatelja.

Stručnjaci kažu da su ti konkurentni strateški interesi i nedavno strateško okretanje Kanbere prema Zapadu delom krivi za trgovinski rat s Pekingom.

Zategnuti odnosi Australije i Kine, kako navodi američka televizija, eskalirali su do te mere da je Peking u suštini suspendovao sve, osim najosnovnijih kontakata između dve strane, optužujući Kanberu da ima "hladnoratovski stav", dok kineski državni mediji i ministarstvo spoljnih poslova redovno napadaju Australiju za antikinesku politiku po nalogu SAD.

Profesor međunarodnih bezbednosnih i obaveštajnih studija na Australijskom nacionalnom univerzitetu Džon Blekslend (John Blaxland) rekao je za NBC da Australija neće odustati od savezništvo sa SAD i da je spremna da toleriše ekonomski bol. On objašnjava da su australijski lideri ranije pokušavali da uravnoteže bezbednosne veze sa SAD i trgovinske interese s Kinom, ali da u "novije vreme to postaje sve problematičnije".

Odnosi Kine i Australije krenule su silaznom putanjom otkako je Kanbera zabranila inostrane političke donacije 2017, posle čega su pogoršani zabranom Huaveja i još više pozivom za istragu o poreklu COVID-19, ali je, ističe NBC, jedna od glavnih tačaka spora razvoj nacionalnih prioriteta i spoljne politike dve zemlje prema SAD.

Blekslend kaže da je Kina postavila Australiju kao primer, upozoravajući druge zemlje na posledice izjašnjavanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG