Dostupni linkovi

Australac izumio prvi leteći motocikl na svijetu


leteći motocikl
leteći motocikl
Gužve u saobraćaju bi mogle uskoro postati prošlost zahvaljujući prvom letećem motociklu. Australac Christoper Malloy je uložio životnu ušteđevinu kako bi ostvario svoj dvoipogodišnji projekat.

Malloyeva futuristička kreacija nazvana Hoverbike može letjeti na visini od 3.000 metara i razviti brzinu veću od 160 km/h.

Tridesetdvogodišnji bivši pilot helikoptera je napravio nevjerovatnu mašinu u svojoj privatnoj garaži u Sydneyju koristeći ram od karbonskih vlakana i BMW-ov motor.

Futuristički prototip bi mogao letjeti 150 km ili odnosno uspješno obaviti let trajanju od 45 minuta sa jednim rezervoarom goriva.

Njegova cijena će biti nešto veća od 45.000 funti. Do sada je motocikl težak 270 kg testiran vezan za tlo kako bi se spriječilo da poleti previsoko. Testovi bez ograničenja će uskoro početi.

"Još uvijek vršim testove na tlu jer nisam siguran da je sve u redu. Ne želim razbiti prototip. Još uvijek nisam uživao u slobodnom letu. Za sada je prototip stabilan i nije sklon prevrtanju. Hoverbike je izgrađen tako da bude siguran. Potrebno je da otkažu najmanje tri komponente kako bi došlo do ozbiljnog kvara. Opremljen je i sa dva padobrana pričvršćena za ram, a pilot može ponijeti i sopstveni", rekao je Malloy.

On je odbio otkriti koliko je potrošio na projekat, ali je rekao da njegovi sedmični troškovi iznose oko 140 funti.

"Kako biste poletjeli Hoverbikeom, morate povećati potisak putem ručke gasa svojom desnom rukom, identično kao što dajete gas na motociklu. Naprijed i nazad se krećete okrećući lijevu ručku. Za skretanje lijevo i desno, ručke gurate prema dole na stranu na koju želite skrenuti. Prethodno iskustvo sa upravljanjem helikopterima i avionima je veoma korisno.
Ukoliko živite u SAD-u ili zemlji sa sličnim zakonima o civilnoj avijaciji, za Hoverbike vam ne treba pilotska dozvola"
, dodao je Malloy.
XS
SM
MD
LG