Dostupni linkovi

Ukrajinska atletičarka osvojila zlato u skoku uvis u Beogradu


Ukrajinska atletičarka Jaroslava Mahučih na Svetskom atletskom prvenstvu u dvorani u Beogradu 19. mart 2022.

Jaroslava Mahučih rekla je da se bori za svoju zemlju nakon što je osvojila zlato u skoku uvis na Svetskom atletskom prvenstvu u dvorani u Beogradu.

Ova 20-godišnjakinja je aktuelna evropska šampionka u skoku uvis u dvorani i osvajačicica bronze na Olimpijskim igrama u Tokiju,.

Provela je dane skrivajući se u podrumu pre nego što je doputovala automobilom do Srbije, prešavši za tri dana skoro 2.000 kilometara, prenosi Rojters.

"To je bilo veoma važno za mene, moju porodicu, moju zemlju", rekla je Mahučik za BBC Sport.

„Ne razmišljam o takmičenju, treninzima. Za mene je dolazak ovde bio težak – tri dana autom – a skočiti ovde je bilo toliko teško psihički, jer moje srce je ostalo u mojoj zemlji".

Publika ju je pozdravila ovacijama dok je držala zastavu svoje zemlje u znak proslave.

Mahučih je osvojila zlato skokom od 2,02 metra, srebro je osvojila Australijanka Elenor Paterson, a bronzu Nadežda Dubovitskaja iz Kazahstana.

Marija Lasitskene, koja je osvojila zlato na Olimpijadi predstavljajući reprezentaciju Olimpijskog komiteta Rusije, isključena je iz takmičenja nakon što je Svetska atletika zabranila učešće sportistima i zvaničnicima iz Rusije i Belorusije.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara. Evropska unija, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje od tada uvode sankcije Rusije u pokušaju da zaustave stradanja u Ukrajini.

Sankcije se odnose i na učešće ruskih sportista na takmičenjima.

XS
SM
MD
LG