Dostupni linkovi

Bendovi koji povezuju generacije i države: 30 godina Atheist repa


Atheist Rap na bini u Novom Sadu
Atheist Rap na bini u Novom Sadu

Druge večeri ovogodišnjeg Egzit festivala (Exit) u Novom Sadu, na više od 40 bina ređale su se svetske zvezde i zanimljivi izvođači iz celog regiona, ali je pažnju publike ipak posebno privukao jedan lokalni bend. Zaštitni znak Novog Sada, ali i regionalne zvezde Ateist rep (Atheist Rap) na jedinstven način proslavili su 30 godina postojanja. "Vartburg limuzina", "Godina kulture", "Pritilend"... ređali su se hitovi koje je u glas pevao ceo Balkan okupljen u publici ispred takozvane Fjužn bine (Fusion Stage).

Nastupom od dva sata Ateisti zapravo nisu proslavili samo 30 godina postojanja, već i isto toliko godina svog aktivizma i dobre energije. Na svoj rođendan bend je pozvao i nekadašnjeg člana i pevača Vladimira Kozbašića - legendarnog Pećinka, koji 18 godina nije nastupao sa bendom. Kako je objasnio za Radio slobodna Evropa, ideja da se bend ponovo sastavi u svom izvornom obliku, došla je od Egzitovog menadžera Igora Todorovića Zgroa, koji je ponudio Egzitov Fjužn stejdž kao platformu za obeležavanje ovog velikog jubileja, jer priča benda prevazilazi i granice Novog Sada.

“Mislim da je ovo bila dobitna kombinacija. Bend se fokusirao na ono kreativno, a ne samu organizaciju koncerta, i poslednja dva meseca smo radili na tome. Svirka je publiku sprovela od tog datuma 22. maja 1989. godine kada je bila prva svirka, pa do današnjih dana. Ja sam bio gost u svemu tome i meni to jako puno znači, a trudio sam se da svojim učešćem zapravo ne poremetim bend, koji je uigran i usviran kao sat”, priča Kozbašić.

Vladimir Kozbašić Pećinko je posle 18 godina bio na bini sa Atheist Rap
Vladimir Kozbašić Pećinko je posle 18 godina bio na bini sa Atheist Rap

Ovaj jedinstveni nastup povezao je generacije i države, a u publici smo mogli videti mlade koji nisu bili ni rođeni kada je bend već bio uveliko poznat širom regiona bivše Jugoslavije. Kozbašić ocenjuje da je to pozitivno, jer govori o tome da i u vremenu srozavanja mnogim moralnih i civilizacijskih vrednosti u korist profita, propagande ili pojedinačnih interesa, postoje mlade generacije koje baštine vrednosti koje sa sobom donosi bend.

“Ja sam 18 godina van benda, ali pomno pratim rad. Bend ima status kultne grupe na prostorima bivše Jugoslavije. Mladi iz celog regiona dolaze na ovaj festival, neki od njih bi deca mogli da nam budu, ali je sjajno što slušaju ovakvu muziku i u tome mogu da prepoznaju nešto što im je važno. Ateist rep kroz svoj šaljivi način zapravo šalje jako ozbiljne poruke i drago mi je da ima mladih ljudi kojima nije crno pred očima i koji na drugačije od sebe ne gledaju kao na smrtne neprijatelje, bilo da se radi o naciji, veri, seksualnom opredeljenju, navijačkoj grupi i slično. Ne dozvolite da vas rade budale, razmišljajte svojom glavom", kaže Kozbašić.

Kozbašić poručuje da je i Egzit u poslednjih 20 godina postojanja prosao svoj sopstveni razvojni put, i da je delom postao komercijalna manifestacija, ali da je ipak zadržao aktivistički duh na kojem je nastao početkom dvehiljaditih godina, kao bunt protiv Miloševićevog režima, ratova i kršenja ljudskih prava. Za Novosađane je prvi Egzit održan 2000. godine u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, kao protest protiv tadašnjeg režima i tajao je sto dana.

“Za mene je ovo 20. Egzit, ja sam svirao na takozvanom 'nultom' Egzitu... Krenuo je kao jedna aktivistička stvar. Oni sve ove godine u pokušaju da pomire nešto što se zove biznis i da vode pet festivala u celom regionu, a da sa druge strane zadrže taj aktivistički momenat, da animiraju mlade, da ukažu na neke stvari koje smo pominjali kada smmo se dotakli aktivizma Ateist repa. Ja se nadam da će oni i dalje imati izraženu tu liniju, jer jednostavno Egzit bez svoje društvene priče nije Egzit, već samo još jedan u nizu komercijalnih festivala. Poznajući ekipu koja je u njemu bila i koja je sada tamo, sigurno im nije želja da izgube tako nešto. Treba samo naći način da se odupru eri kapitalizma i vlasništva", dodaje Kozbašić.

Posetioci Exita: U kampu lepše nego u stanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Egzit je ove godine trajao od 4. do 7. jula, a organizatori su već prvog dana saopštili da je oboren rekord dnevne posete, kada je kroz kapije festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi prošlo 56.000 ljudi. Interesovanje za festival je veliko u Evropi, a posetioci dolaze i iz udaljenijih krajeva poput Južne i Severne Amerike, Australije, i slično. Ove godine je bio posvećen podizanju svesti o zaštiti životne sredine, kao i borbi protiv narkomanije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG