Dostupni linkovi

Astronaut - deficitarno zanimanje u Rusiji


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija
Priredio: Rinko Golubović

Rusija se, nakon prvotne pomame, suočava s neobičnim pomanjkanjem: sve je manje kandidata za posao ruskoga astronauta. Nakon leta Jurija Gagarina, prvoga čovjeka u svemiru, posao astronauta je u Rusiji bio "posao iz snova" za gotovo sve Ruse, a danas se Rusija suočava s obrnutim problemom.

Prema riječima Sergeja Krikaljeva, voditelja ruskoga Centra za pripremanje astronauta, njihov se odjel svakodnevno suočava s pomanjkanjem "radne snage".

Prema riječima Krikaljeva, u Odjelu se trenutno nalazi oko 40 astronauta među kojima je i jedna žena, ali, s obzirom na potrebe ruskih svemirskih misija, ta brojka bi se morala znatno povećati.

Nekadašnji ponos Sovjetskoga Saveza

Osim nedostatka kadra, ruski svemirski centar u blizini Moskve nužno treba obnovu jer je i danas na sličnoj razini opremljenosti kao što je bio tijekom prvih letova u svemir. I to je jedna od činjenica koja zacijelo odbija mlade ljude da se prijave za ovaj poziv, upozorio je Krikaljev.

Ruski svemirski program je nekada bio ponos Sovjetskoga Saveza koji je prvi poslao satelit u svemir, a potom i čovjeka.

Danas ruski svemirski centar uvelike financijski ovisi i o novcu koji zaradi od turista u svemir koje Rusi voze na Međunarodnu svemirsku postaju.
XS
SM
MD
LG