Dostupni linkovi

AstraZeneca i EU postigli sporazum i okončali spor oko isporuke vakcina


U saopštenju Evropske komisije navodi se da je AstraZeneca isporučila 100 miliona doza u prvoj polovini 2021. godine, da će do kraja godine poslati još 135 miliona doza i još 65 miliona doza do marta 2022. godine
U saopštenju Evropske komisije navodi se da je AstraZeneca isporučila 100 miliona doza u prvoj polovini 2021. godine, da će do kraja godine poslati još 135 miliona doza i još 65 miliona doza do marta 2022. godine

Evropska unija i britanska kompanija za proizvodnju lekova AstraZeneca objavili su u petak da su postigli nagodbu u sporu oko nedostatka isporuka vakcine protiv korona virusa.

Sporazum će omogućiti da kompanija isporuči ostatak od 300 miliona doza koje je obećala prema ugovorima sa EU pre kraja marta 2022. godine i okončava pravnu bitku na belgijskim sudovima, prenosi AFP.

Brisel je bio ogorčen kada ova kompanija nije ispunila obećanja o isporuci, potkopavajući rane faze uvođenja EU vakcine protiv COVID-19.

Zvaničnici su optužili AstraZenecu da daje prednost isporukama vakcine u Velikoj Britaniji u odnosu na narudžbu EU, a advokati Evropske komisije su se obratili sudu da traže isporuke ili da se dobiju ogromne dnevne kazne za svaki nedostatak.

Međutim, kompanija je tvrdila da je njen ugovor sa Unijom samo obavezao da učini "najbolje napore" da ispuni cilj isporuke, te da su uska grla u proizvodnji u evropskim pogonima bila neizbežna.

U junu, u privremenoj presudi do konačnog rešavanja slučaja, briselski sud je AstraZeneci nametnuo novi raspored isporuke koji je mogao da ispoštuje. I sada su se strane dogovorile o datumima koji produžavaju rok i do sledeće godine.

Ruud Dobber, izvršni potpredsednik za biofarmaceutiku u AstraZeneci, rekao je: "Veoma sam zadovoljan što smo uspeli da postignemo zajedničko razumevanje koje nam omogućava da napredujemo i radimo u saradnji sa Evropskom komisijom kako bismo pomogli u prevazilaženju pandemije."

AstraZeneca proizvodi vakcine dizajnirane na britanskom Univerzitetu u Oksfordu i prodaje ih na neprofitnoj osnovi-njena verzija je jeftinija i lakša za skladištenje od mnogih konkurenata.

Međutim, Evropska unija je postala frustrirana sporim tempom snabdevanja i učinila je drugu vakcinu koju proizvodi američki gigant Pfizer i nemački BioNTech osnovom svog programa kupovine.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je AstraZeneca isporučila 100 miliona doza u prvoj polovini 2021. godine, da će do kraja godine poslati još 135 miliona doza i još 65 miliona doza do marta 2022. godine.

"Time će se ukupan broj isporučenih doza povećati na 300 miliona doza kako je ugovoreno ugovorom", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG