Dostupni linkovi

Asteroid razorne moći iduće godine blizu Zemlje


Ilustracija
Asteroid iste klase kao onaj koji je navodno eksplodirao iznad rijeke Tunguska 1908. godine proći će pored Zemlje naredne godine, leteći mnogo bliže od nekih satelita, saopšteno je iz NASA-e.

Asteroid 2012 DA14 promašit će planetu za 26.900 kilometara 15. februara 2013. godine, što je bliže od satelita u geostacionarskoj orbiti od 35.700 kilometara, navodi NASA, prenosi RIA Novosti.

Asteroid, koji je prvo otkrila Španska astronomska opservatorija Sagra, ima prečnik između 40 i 95 metara i pripada grupi Apolo asteroida bliskih Zemlji, od kojih su mnogi opasni zbog mogućih sudara.

Astronomske grupe širom svijeta nastavljaju da prate asteroid 2012 DA14 u pokušaju da utvrde njegovu veličinu i putanju. Procijenjena veličina asteroida je u istoj kategoriji kao nebesko tijelo koje je eksplodiralo iznad zapadnog Sibira 1908. godine.

Iako postoje mnoge teorije u vezi sa slučajem na rijeci Tunguska vodeće objašnjenje jeste da je riječ o tijelu većem od 50 metara koje je eksplodiralo u atmosferi.

Fotografija asteroida iz 2011., ilustracija
Fotografija asteroida iz 2011., ilustracija
Eksplozija je bila najmanje 1.000 puta moćnija od nuklearne bombe koja je uništila Hirošimu 1945. godine.

"Tunguska eksplozija 1908." naziv je za nerazjašnjenu eksploziju koja se je odigrala 30. juna 1908. u Rusiji u Sibiru u blizini rijeke Tunguska, koji je u istoriji poznati i kao "Velika sibirska eksplozija", a pretpostavlja se da je meteor pao i izgorio iznad tog područja.

Većina očevidaca svjedočila je o jednoj, ali i više mogućih eksplozija, koje su se dogodile 30. juna 1908. u Sibiru. Prilikom eksplozije stabla su u krugu od 30 kilometara uništena i spaljena, ili presavijena, a prozori i vrata u 65 kilometara udaljenom mjestu Vanavara su popucali.

Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje površine od 2.000 kvadratnih kilometara i uništio 60 miliona stabala. Čak su i putnici Transsibirske pruge, udaljene oko 600 kilometara, svjedočili o potresima i svjetlima na nebu. Jedan lovac je preminuo od snažnog pritiska od eksplozije, a moguće je da je poginulo i više ljudi.

Tek se 19 godina kasnije, 1927, jedna ekspedicija uputila na to područje kako bi istražila šta se dogodilo. Zanimljivo je da ova ekspedicija, predvođena profesorom Leonidom Lukikom, nije pronašla nikakav krater, nego samo uništeno i spaljeno drveće.

Opasan udar moguć za 30 godina

Američka svemirska agencija (NASA) je objavila da su šanse asteroida nazvanog 2011 AG5 da udari u planetu Zemlju za 30 godina jedan prema 625.

Agencija koja se bavi objektima koji su preblizu našoj planeti počela je rasprave o tome na koji način spriječiti putanju asteroida.
Ukoliko se desi da asteroid udari u Zemlju uništit će cijele gradove i usmrtiti milione ljudi.

Ukoliko se desi da asteroid udari u Zemlju uništit će cijele gradove i usmrtiti milione ljudi, jer je samo malo manji od asteroida koji je uzrokovao nestanak dinosaura prije 65 miliona godina.

Naučnici su do sada bili u stanju uočiti samo pola orbite asteroida 2011 AG5, ali se nadaju da će dobiti više informacija o asteroidu od 2013. do 2016. godine, kada će biti moguće posmatrati ga sa naše planete.

Postoje navodi prema kojima bi se koristilo nuklearno oružje za razbijanje asteroida, iako postoje rizici od "pljuska" radioaktivnih komada.

Prema NASA-inim podacima postoji 19.000 asteroida srednje veličine koji su oko 150 miliona kilometara udaljeni od planete Zemlje i svi imaju potencijal da unište grad koji pogode pa i širi prostor, prenosi portal Telegraph.
XS
SM
MD
LG