Dostupni linkovi

Britanski sud odgodio izručenje osnivača WikiLeaksa Sjedinjenim Državama


Osnivač WikiLeaksa Julian Assange napušta Westminsterski prekršajni sud u Londonu, 13. januara 2020.
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange napušta Westminsterski prekršajni sud u Londonu, 13. januara 2020.

Sud u Velikoj Britaniji donio je 26. marta odluku da osnivač WikiLeaksa Julian Assange ne može još biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje je optužen za špijunažu.

Visoki sud u Londonu odlučio je da će Assangeu ponovo dati pravo na žalbu na odluku o izručenju, izuzev ukoliko američke vlasti ne daju dodatne garancije o tome šta biti će sa njim kada bude izručen.

Ramatranje Assangeovog slučaja, koji traje više od deset godina, odloženo je do 20. maja, piše AP.

Tokom dvodnevnog saslušanja na Visokom sudu u februaru, Assangeov odvjetnik Edward Fitzgerald rekao je da ga američke vlasti žele kazniti zbog toga što je WikiLeaks "razotkrio kriminal vlade SAD-a u neviđenim razmjerima".

Optužen je po 17 tački za špijunažu i jednu za zloupotrebu kompjutera zbog objavljivanja povjerljivih američkih dokumenata na njegovoj web stranici prije skoro 15 godina.

Američki tužioci kažu da je Assange pomogao obavještajnoj analitičarki američke vojske Chelsea Manning da ukrade diplomatske depeše i vojne fajlove koje je WikiLeaks kasnije objavio, dovodeći živote u opasnost.

Američki tužitelji tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente te da za takav zločin nema opravdanja.

Assangeovi mnogobrojni pristaše smatraju ga herojem protivljenja establišmentu te novinarom kojeg se kazneno goni zbog otkrivanja zlodjela i navodnih ratnih zločina koje su počinile SAD.

Velika Britanija je njegovo izručenje SAD-u odobrila 2022., nakon što ga je sudac isprva obustavio zbog zabrinutosti oko Assangeova mentalnoga zdravlja, odnosno opasnosti od samoubojstva u slučaju da ga se deportira.

Assangeova porodica i pristalice kažu da je njegovo fizičko i psihičko zdravlje narušeno tokom više od decenije pravnih bitaka, uključujući sedam godina u samoizgnanstvu u ambasadi Ekvadora u Londonu i poslednjih pet godina u zatvoru visoke sigurnosti kod Londona.

XS
SM
MD
LG