Dostupni linkovi

Ashton u Zagrebu: Čestitke Hrvatskoj, potpora regiji


Catherine Ashton i Ivo Josipović, Zagreb, 16. svibnja 2013.
Catherine Ashton i Ivo Josipović, Zagreb, 16. svibnja 2013.
Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u Zagrebu se u četvrtak sastala s hrvatskim političkim vrhom. Hrvatski ulazak u Europsku uniju važan je ne samo za Hrvatsku, već i za regiju, rečeno je nakon razgovora.

Čestitke Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju i nada da će i druge države Jugoistoka Europe obaviti taj posao, glavna je poruka visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton nakon razgovora s predsjednikom Josipovićem.

Na novinarsko pitanje - je li postizanje sporazuma Beograda i Prištine o provedbi sporazuma dovoljno da Srbija dobije datum u lipnju, ili ima i drugih uvjeta, ona je dala okvirni odgovor, podsjećajući da se za nekoliko dana nalazi s dviojicom premijera u Bruxellesu:

„Tada ćemo ocijeniti provedbu sporazuma, što je važno za odluku Europske unije", kazala je Ashton.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ponovio je obećanje i političke i tehničke potpore Hrvatske susjedima na njihovom europskom putu, a različite, pa i skeptične procjene o tempu daljeg proširenja objasnio je prije više ili manje realnom procjenom koliko je potrebno da se provede potrebne reforme, nego načelnom voljom da do proširenja dođe.

„Mi smo dugi niz godina savladavali sve one zahtjeve koji su opravdano bili pred nama. Eto, ja bih volio da taj isti posao naši susjedi naprave – što prije!“, kazao je hrvatski predsjednik.

Sa visokom predstavnicom razgovarali su i premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.
XS
SM
MD
LG