Dostupni linkovi

Ashton poručila političarima u BiH: Bavite se problemima građana


Catherine Ashton na konferenciji za novinare u Sarajevu 12. marta 2014.
Catherine Ashton na konferenciji za novinare u Sarajevu 12. marta 2014.
EU odlučna je da pomogne BiH, ali najprije probleme trebaju početi rješavati njeni lideri, istakla je prilikom posjete BiH visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton. Opravdani zahtjevi građana moraju doprijeti do lidera, a oni moraju da se bave onim što su prioriteti - jačanjem vladavine prava, efikasnim sistemom socijalne zaštite, te ekonomskim pitanjima.

Ključ rješenja problema građana zbog kojih opravdano izražavaju nezadovoljstvo leži u rukama bh. lidera, kazala je prilikom posjete BiH visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

„Da bi ispunili ova opravdana očekivanja, lideri treba da odu dalje od etničkih podjela, i da počnu da se bave interesima svih građana ove predivne zemlje. Čvrsto sam uvjerena da lideri treba da se usmjere ka sljedećem: refomi ekonomije, sistema socijalne zaštite i promovisanje trgovine, jačanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava", kazala je Ashton.

Ashton je najavila kako će u narodnom periodu razgovarati sa predstavnicima zemalja EU o tome kako da se na najbolji način širim angažmanom pomogne BiH. Međutim, problemi se najprije moraju početi rješavati iznutra, potcrtala je Ashton.

„Jer upravo u ovom trenutku Bosna i Hercegovina veoma ozbiljno zaostaje na tom programu, dok se njeni susjedi kreću naprijed. A tu je suštinski element volja njenih lidera. Iz tog razloga pozivam političke lidere da slušaju, preuzmu odgovornost i djeluju. I da to učine odmah. Garantujem vam da će EU podržati sve odluke političkog rukovodstva, koji će donijeti stvarne koristi građanima BiH", navela je Ashton.

Ashton sa članovima Predsjedništva BiH
Ashton sa članovima Predsjedništva BiH
Ashton se sastala s članovima državnog predsjedništva, čelnikom Vijeća ministara BiH, ali i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom koji je sastanak ocijenio ohrabrujućim:

„Dobio sam uvjeravanje od gospođe Ashton da će Bosna i Hercegovina biti tema sastanka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije koji je zakazala za 17. mart. Gospođa Ashton je to najavila kao vrlo konstruktivnu debatu koja ima za cilj pronalaženje jedinstvenog, ali novog i kreativnog pristupa Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. Ne treba očekivati nikakve konačne odluke u ponedjeljak, više otvaranje razgovora o dizajniranju tog novog pristupa Evropske unije spram Bosne i Hercegovine u narednim godinama", rekao je Lagumdžija.

Ashton se susrela i entitetskim predsjednicima vlada - Željkom Cvijanović i Nerminom Nišićem.

Željka Cvijanović izjavila je da dolazak Ashton u Sarajevo predstavlja i poruku institucija EU da BiH ima evropsku perspektivu, koja podrazumijeva provođenje reformi i ispunjavanje obaveza kako su definisane.

Cvijanović je rekla da je analizirana politička i ekonomska situacija u BiH.

"Akcenat je stavljen na projekte i programe koji bi mogli da doprinesu stabilizaciji i unapređenju ekonomsko-socijalnih prilika", rekla je Cvijanović novinarima.

Ashton je, prema riječima Cvijanović, potvrdila da će BiH sljedeći ponedjeljak, 17. marta, biti na dnevnom redu Vijeća ministara vanjskih poslova EU.

"U svakom slučaju, bavili smo se svim pitanjima, osim onih kojima smo se bavili prije godinu i po, što znači da nismo razgovarali o provođenju odluke `Sejdić-Finci`, već o programima koje bismo mogli da realizujemo sa EU, a koji su ekonomsko-socijalnog karaktera", kazala je predsjednica Vlade RS.
XS
SM
MD
LG