Dostupni linkovi

Ešton posetila Morsija, pozvala na prekid nasilja


Ketrin Ešton razgovarala je i sa komandantom egipatske vojske, generalom Abdelon Fattah al-Sisijem.
Ketrin Ešton razgovarala je i sa komandantom egipatske vojske, generalom Abdelon Fattah al-Sisijem.
Svrgnuti egipatski predsednik Mohamed Morsi je dobro i ima pristup informacijama, izjavila je nakon susreta sa njim na nepoznatoj lokaciji visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton). Ona je pozvala na prekid nasilja i političku tranziciju u koju će biti uključene sve snage. Međutim, Morsijeve pristalice najavljuju nastavak protesta sve dok se svrgnuti predsednik ne vrati na vlast.

Eštonova je izjavila u utorak nakon razgovora sa zatočenim egipatskim predsednikom, da želi da Morsijeva porodica zna da je on dobro:

“On je dobro i razgovarali smo dva sata prijateljski, otvoreno, veoma iskreno i iscrpno. Videla sam objekat u kome je smešten, ali ne znam gde je lociran. Rekla sam privremenim egipatskim vlastima da neću doći ako ne mogu da vidim Morsija.
On ima pristup informacijama preko televizije i štampe, tako da smo mogli da detaljno razmotrimo situaciju, odnosno kako da se iz nje izađe. Međutim, ne želim da ništa više obelodanim o sadržaju naših razgovora”
, navela je visoka predstavnica.

Ešton je razgovorala sa Morsijem u utorak u ranim jutarnjim satima, pošto je napustila Kairo u ponedeljak kasno uveče u vojnom helikopteru, odbijajući da prenese novinarima njegove stavove. "Neću da stavljam reči u njegova usta", rekla je šefica diplomatije EU. Ona je demantovala pisanje pojedinih medija da je ponudila Morsiju “bezbednu odstupnicu”.

Ešton je stigla u Kairo u nedelju veče na razgovore sa privremenim egipatskim vlastima i predstavnicima opozicije, nakon žestokih sukoba Morsijevih pristalica sa policijom u subotu pre podne u kojima je poginulo 82 lica.

To je prvi put da je s Morsijem razgovarao neko izvan kruga egipatskih vojnih i bezbednosnih službi od 3. jula, kada je zbačen s vlasti vojnim udarom.

Morsi je od tada u pritvoru na tajnoj lokaciji. Vojska je jednu grupu egipatskih aktivista za zaštitu ljudskih prava odvela ove sedmice na to mesto, ali je Morsi odbio da ih vidi.
Ešton je tokom prethodne posete Kairu 17. jula apelovala da Morsi bude oslobađen, izrazivši žaljenje što joj tom prilikom nije omogućeno da ga vidi.

Eštonova je pozvala na okončanje krvoprolića u zemlji i inicirala uključivanje lidera Muslimanske braće koji imaju Morsijevu podršku u proces političke tranzicije.

"Mi smo ovde da pomognemo a ne da namećemo. Građani Egipta će odlučiti o svojoj budućnosti i oni koji budu privilegovani da se nađu na liderskim pozicijama imaju odgovornost da to i omoguće. Veoma je važno da se na čelnim funkcijama nađu ljudi iz različitog političkog spektra”, rekla je Ešton.

U Kairu su, u međuvremenu, Morsijeve pristalice nastavile proteste uprkos upozorenjima privremene vlasti da ne prekoračuju prava na miran protest. Koalicija egipatskih islamista, koja se ranije sastala sa Ketrin Ešton, poručila je visokoj predstavnici EU da će se protesti nastaviti dok se svrgnuti predsednik Mohamed Morsi ne vrati na vlast.

"Koalicija je potvrdila da egipatski narod neće otići sa ulica i trgova dok se ustavni legitimitet ne vrati", navedeno je u saopštenju posle sastanka, prenela je agencija AFP.

Morsijeve pristalice ističu da vlada mora da preduzme prvi korak ka pomirenju slobađanjem uhapšenih lidera Muslimanskog bratstva i odustajanjem od nasilnog razbijanja njihovih demonstracija.

Egipatsko tužilaštvo je u petak saopštilo da je Morsi optužen da je bio u kontaktu s palestinskom grupom Hamas koja mu je pomogla u bekstvu iz zatvora tokom pobune 2011. godina kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Portparol privremenog predsednka Adlija Mansura je u ponedeljak rekao da neće biti odstupanja od tranzicionog plana za održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora početkom sledeće godine.
XS
SM
MD
LG