Dostupni linkovi

Ashton u BiH sa političarima i građanima


Catherine Ashton
Catherine Ashton
Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton u srijedu se u Sarajevu sastaje sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara i entitetskim predsjednicima vlada.

Ešton je navela da želi čuti mišljenje kako lidera institucija, tako i civilnog društva o situaciji u zemlji i načinima pronalaženja rješenja zahtjeva građana, posebno kada je riječ o ekonomskim i socijalnim pitanjima.

„Biće rasprava u EU i jako je važno da visoka predstavnica stekne vlastite impresije iz razgovora sa liderima institucija, ali i civilnog društva. To je ono što mi očekujemo", navodi šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović smatra kako u svjetlu predstojećih razgovora treba imati na umu da BiH mora sama završiti posao koji je čeka na putu pristupanja:

„Ne vjerujem da ima novih pristupa. EU ima svoje izbore u naredna dva mjeseca i svi ti ljudi, prije svega, moraju se baviti svojim aktivnostima, kao i mi svojim, ali će nam poruka biti jasna - ako želimo u EU, moramo sami shvatiti da je to naš posao, da nitko iz vana neće praviti jedno rješenje koje će nam nuditi, a mi ga opet odbijati itd..“

Ključni problemi - rješenje za presudu Sejdić i Finci i uspostava mehanizma koordinacije, gotovo sigurno se neće riješiti prije izbora u BiH, navodi predsjednik Skupštine RS Igor Radojičić, ali posjeta Ketrin Ešton znači da zainteresovanost EU postoji, uprkos zastoju:

„Neke od zemalja EU zagovaraju da se uspostavi malo drugačiji odnos prema BiH i da se ide sa drugačijim postupcima i procedurama, da se ne insistira na onome što je sada preduslov bez koga se ne može dalje. Vidjećemo da li u Briselu postoji spremnost da se deblokira proces i da se ova pitanja rješevaju paralelno sa drugim poglavljima, odnosno sa monitoringom, skriningom i pregovorima o pojedinim poglavljima pridruživanja EU.“
XS
SM
MD
LG