Dostupni linkovi

Asanž dobio dozvolu da se venča u zatvoru u Velikoj Britaniji


Osnivač VikiLeaksa Džulijan Asanž napušta Vestminsterski sud za prekršaje u Londonu (13. januar 2020. godine)
Osnivač VikiLeaksa Džulijan Asanž napušta Vestminsterski sud za prekršaje u Londonu (13. januar 2020. godine)

Britanske zatvorske vlasti dale su osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu (Julian Assange) dozvolu da se oženi dok je u pritvoru, rekla je njegova verenica, dok čeka ključnu sudsku odluku o mogućem izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, javlja AFP.

Asanž, koga Vašington želi da se suoči sa brojnim optužbama u vezi sa masovnim curenjem poverljivih dokumenata, planira da se oženi Stelom Moris (Stella), bivšom članicom njegovog pravnog tima sa kojom ima dvoje dece.

On se nalazi u zatvoru visoke bezbednosti Belmarš u Londonu, dok se Viši sud priprema da donese odluku o žalbi SAD na odluku nižeg suda da blokira njegovo izručenje.

Vikiliks je saopštio u četvrtak kasno uveče da je par pokrenuo pravni postupak nakon što im je „u suštini onemogućeno da se venčaju“.

„Dobre vesti: Vlada Velike Britanije je odustala 24 sata pre roka“, napisala je Moris na Tviteru pored fotografije para kako stoji ispod duge. „Džulijan i ja sada imamo dozvolu da se venčamo u zatvoru Belmarš”, dodala je ona.

Moris je napisala da joj je laknulo, ali da je i dalje ljuta što je bilo neophodno preduzeti pravni postupak “da bi se zaustavilo nezakonito mešanje u naše osnovno pravo na brak”.


Australijski državljanin Džulijan Asanž (50) uhapšen je u Britaniji 2019. godine zbog toga što je prekršio uslove kaucije, a nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde se suočio sa optužbama za seksualno napastvovanje. Te optužbe su kasnije odbačene.

Američka vlada ga je optužila po 18 tačaka u vezi sa objavljivanjem 500.000 tajnih dosijea Vikiliksa 2010. u kojima se detaljno navode aspekti vojnih kampanja u Avganistanu i Iraku. Zbog toga mu preti zatvorska klazna do 175 godina, iako pravni tim Vašingtona tvrdi da je njegovu moguću kaznu teško proceniti i da bi mogla biti daleko kraća.

Međutim, sudija Okružnog suda u Velikoj Britaniji Vanesa Barajzer (Vanessa Baraitser) presudila je u januaru da bi bilo „opresivno“ izručenje Asanža zbog njegovog ozbiljnog rizika od samoubistva i pogoršanja mentalnog zdravlja.

SAD se trenutno žale na odluku, a Viši sud bi trebalo da donese odluku u roku od nekoliko nedelja o tome da li da vrati slučaj nižem sudu na ponovno razmatranje. Ko izgubi, takođe može zatražiti dozvolu za dalju, konačnu žalbu Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva.

XS
SM
MD
LG