Dostupni linkovi

Asadove snage stežu obruč oko distrihta Baba Amr


Povlačenje sirijskih pobunjenika iz dijelova Homsa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
VIDEO: Povlačenje sirijskih pobunjenika iz dijelova Homsa, 1.3.2012.

Biljana Jovićević

Vijeće za ljudska prava UN usvojilo je rezoluciju kojom se sirijske vlasti pozivaju da prestanu s kršenjem ljudskih prava i omoguće UN i humanitarnim
organizacijama ulazak u Siriju.

Izaslanik UN i Arpske lige Kofi Anan poručuje da se nasilje mora okončati ali istovremno Asadove snage stežu obruč oko distrikta Baba Amr u Homsu iako pobunjenici za sada uspijevaju da se odupru ofanzivi.

Sukobi su u srijedu ujutro nastavljeni u kvartu Baba Amr u Homsu, u centralnom dijelu Sirije, koji je pod opsadom 7.000 pripadnika snaga odanih predsjedniku Bašaru al Asadu, saopštili su sirijski pobunjenici.

Mohaimen al Rumaid, visoki zvaničnik Sirijske oslobodilačke armije, sastavljene od dezertera, rekao je da su opozicione snage dobile naredbu da intenziviraju napada na vladine snage kako bi izvršile pritisak na snage koje okružuju Damask i Homs.

Sirijske oklopne i pješadijske jedinice nastoje da izbace pobunjenike iz pojedinih dijelova Homsa i time uspostave kontrolu nad gradom i simbolom pobune protiv predsjednika Asada, koji je već treću sedmicu zaredom na meti artiljerijskih napada.Obruč se steže u distriktu Baba Amr, gdje živi oko 100.000 ljudi.

Sirijska vojska pronašla je tunel dugačak oko dva kilometra kojim se oružje, lijekovi, hrana i ljudi krijumčarili u Baba Amr.

BBC prenosi izjavu neimenovanog sirijskog zvaničnika da će Baba Amr biti očišćen u narednih nekoliko sati.

Oružani otpor sirijskih pobunjenika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
Civilni aktvisti kažu da su sirijske vlasti u Homsu ukinule i satelitski signal, tako da stanovnici više uopšte nemaju mogućnosti da komuniciraju, pošto su prethodno prekinute i veze mobilnih telefona .

Vijeće za ljudska prava UN u međuvremnu je usvojilo rezoluciju kojom se sirijske vlasti pozivaju da prestanu sa kršenjem ljudskih prava omoguće humanitarnim organizacijima ulazak u Siriju. Oštro se osuđuje sirijski režim zbog "kontinuiranog i sistematskog kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Za rezoluciju je glasalo 37 zemalja članica Vijeća, a Kina, Rusija i Kuba su bile protiv.Ekvador, Indija i Filipini, uzdržali su se od glasanja, a četiri nije glasalo.

Rezolucija, međutim, nema pravnu trežinu, ali predstavlja značajnu moralnu poruku Savjetu bezbjednosti UN kojom se on podržava da donese sličnu rezoluciju.

Prijedlog rezolucije su početkom ove sedmice Savjetu predali Katar i Turska, a podržale su ga 52 zemlje, među kojima neke nijesu članice SB. Potpisnici prijedloga su istakli da će dolazak u Siriju humanitarnih organizacija omogućiti da dopreme ono što je stanovništvu najpotrebnije. To se naročito odnosi na pomoć civilima posebno u gradovima Homsu, Deri, Zabadaniju i drugim regionima koje su, opkolile sirijske snage bezbjednosti.

SAD, Francuska i Velika Britanija rade na novom projektu rezolucije u Siriji, koja će se prije svega baviti humanitarnom situacijom.

I izaslanik UN Kofi Anan poručuje da se nasilje i masakri moraju okončati što prije i da je nepohodno da se u dijalog o rješavanju krize u Siriji uključe “sve strane”. Veoma je važno, kaže Anan, da svi prihvate rješavanje krize i da međunarodna zajednica govori jednim glasom.

"To je veoma težak zadatak. Veoma težak izazov i prva stvar koju treba da uradimo, je, kao što je generalni sekretar UN rekao, da učinimo sve što je moguće da okončamo nasilje i ubijanje i omogućimo humanitarni pristup.Takođe je važno da nakon toga radimo sa Sirijcima da se dođe do mirnog rješenja i na kraju stabilizujemo zemlju", istakao je Anan. .

Anan je najavio da će uskoro otići u Damask .

Sirijski režim 29. februara nije dozvolio ulazak u zemlju šefici kancelarije UN za humanitarna pitanja Valeri Amos.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da je zbog toga veoma razočaran i pozvao sirijske vlasti da poštuju obaveze u skladu sa međunarodnim pravom.

Prema podacima UN od početka pobune protiv Bašara Al Asada, marta prošle godine, u Siriji je ubijeno više od 7.500 ljudi.
XS
SM
MD
LG