Dostupni linkovi

Asadove snage proglasile pobedu u bici za Damask


Alepo, juli 2012
Alepo, juli 2012
Snage predsednika Bašara al-Aasada proglasile su pobedu u bici za Damask, nastavljajući sa napadima na pobunjenike koji kontrolišu delove drugog po veličini grada Alepa, preneo je Rojters.

Sirijski pobunjenici koji su se utaborili u gradu Alepu "nesumnjivo će biti poraženi", izjavio je u sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem tokom posete Teheranu, glavnom savezniku Damaska u regionu.

Pobunjenici tvrde da su u nedelju odbili napad sirijske vojske na njihove položaje u gradu Alepu, ali su uporedo zatražili hitan sastanak UN da bi se, kako kažu, sprečile sirijske trupe da ih "masakriraju".

Neki od stanovnika Alepa, drugom po veličini gradu i privrednom centru Sirije, govorili su za Rojters o situaciji u tom gradu:

"Situacija je veoma losa ovde u Alepu. Oni nas granatiraju, pucaju na nas i mi ovde nemamo nista."

"Bili smo bez hleba sedam dana, kunem se, sedam dana bez hrane čak i za decu."


Bombardovanje iz helikoptera i teške artiljerije delova tog grada sa 2,5 miliona stanovnika i okoline, nagnalo je u protekla dva dana u bekstvo oko 200.000 ljudi, rekla je šefica humanitarnih operacija UN Valeri Amos.

Međunarodni posrednik za Siriju Kofi Anan zabrinut je zbog "koncentracije trupa i teškog naoružanja oko Alepa".

Lider vodeće sirijske opozicione grupe Sirijskog nacionalnog saveta pozvao je strane saveznike da pobunjenicima obezbede teško naoružanje, kako bi mogli da se izbore sa Asadovom "ubilačkom mašinerijom".

Sheik Abderahmane, šef Slobodne sirijske armije za Al-Sukari Distrikt u Alepu rekao je Rojtersu da snage režima ne prave razliku između civila i naoružanih osoba.

"Ovde je veoma krvavo i tužno. Avioni bombarduju sa svih strana. Artiljerijske granate ispaljuju nasumnično", rekao je Abderahmane.

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta upozorio je sirijskog lidera Bašara al Asada da bi napad na sopstveni narod u gradu Alepo predstavljao "poslednji ekser u sopstvenom mrtvačkom sanduku".

"Prilično je jasno da je Alepo još jedan tragična primer neselektivnog nasilja koje je Asadov režim počinio protiv svog naroda. Ako oni nastave sa ovim nasiljem protiv svog naroda mislim da će ih to dovesti kraja", poručio je Paneta.

Prema podacima Opservatorije, čije se sedište nalazi u Londonu, više od 20.000 ljudi poginulo je u Siriji od izbijanja pobune protiv predsednika Asada, u martu prošle godine.
XS
SM
MD
LG