Dostupni linkovi

Asadove poruke daju malo šanse okončanju rata u Siriji


Bašar al-Asad tokom intervjua
Bašar al-Asad tokom intervjua

U intervjuu za libansku televiziju Al Manar sirijski predsjednik Bašar al-Asad je izjavio kako je uvjeren da u ratu kojeg vodi ima trajnu podršku ključnih saveznika - Irana i Rusije, koji ga nisu napustili usprkos zapadnim pritiscima.

Posljednjih se sedmica u diplomatskim krugovima šapuće da bi, nakon četvorogodišnjeg ratovanja, Zapad ipak mogao preduzeti akcije i prisiliti sirijskog predsjednika Asada da popusti, nagodi se sa pobunjenicima i okonča sukob.

Međutim, u javnom nastupu na televiziji koju u Libanu vodi Hezbolah, Asadov saveznik u krvavom ratu, sirijski predsjednik je rekao da nije na pomolu nikakav preokret.

Francuski predsjednik Francois Hollande naglasio je da je "neutralizacija" sirijskog vođe bitna za okončanje krize. On je izjavio da se utjecaj terorista ne može „smanjiti uz zadržavanje Asada na vlasti“. To dvoje su spojene posude, kazao je Hollande.

Ubrzavanje diplomatske aktivnosti oko Sirije uslijedile su nakon nedavno postignutog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Iran i Rusija su tvrdili da oni moraju biti dio političkog rješenja u Siriji. No, Bašar al Asad je na libanskoj televiziji kazao da „Rusija i Iran nisu napustili svog prijatelja“. Istom prilikom on je rekao:

"Rješenje je moguće samo ako vanjski svijet prestane podržavati terorizam, odnosno prestanu pomagati opozicione aktiviste i organizovane militrantne grupe."

Unatoč teškoj situaciji u kojoj se nalaze sirijske snage na terenu, pozicija koju drži Bašar al Asad ostaje nepromijenjena.

Sirijski sukob počeo je 2011.godine antivladinim demonstracijama, ali je prerastao u krvavi višestranački sukob koji je, do sada, ubio 250.000 ljudi.

Predstavnik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura predložio je niz konsultacija između ključnih stranaka kao sredstvo kojim se mogu pripremiti mirovni pregovori.

No, u intervjuu na hezbolahovoj televiziji, Asad je UN-ovog izaslanika okarakterizirao „pristranim“.

XS
SM
MD
LG