Dostupni linkovi

Keri Lavrovu: Asad nema ulogu u borbi protiv ISIS


Džon Keri i Sergej Lavrov, ilustrativna fotografija
Džon Keri i Sergej Lavrov, ilustrativna fotografija

Vašington je upozorio Rusiju da sirijski lider Bašar el-Asad nema nikakvu ulogu u borbi protiv Islamske države nakon što je Kremlj pokrenuo novu akciju u cilju jačanja pozicije sirijskog lidera.

Istovremeno, Asad je pozvao Zapad i pobunjeničke grupacije na zajedničku borbu protiv ISIS, dodajući da će se povući sa vlasti samo ako to od njega bude tražio narod.

Državni sekretar Džon Keri rekao je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru u utorak uveče da Sjedinjene Države nisu promenile svoj stav da sirijski predsednik mora da odstupi, kako bi se postiglo političko rešenje u cilju okončanja četvorogodišnjeg građanskog rata.

Keri je saopštio stav Vašingtona nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da Moskva namerava da i dalje pruža vojnu podršku Asadu, pozivajući ostatak sveta da se pridruži zvaničnom Damasku u borbi protiv Islamske države.

S druge strane, ruski izaslanik u Ujedinjenim nacijama, Vitalij Čurkin, izjavio je u intervjuu za CBS da, uprkos javnim izjavama, SAD više ne žele da Asad padne.

Jedna od najvećih briga američkih vlasti je da bi Asadov režim mogao da se uruši i Islamska država zauzme Damask za šta bi SAD bile optužene”, kazao je Čurkin.

Keri je međutim izjavio da "nastavak podrške Rusije predsedniku Asadu povećava rizik od proširenja sukoba i podriva zajedničku borbu protiv ekstremizma."

Keri je, kako saopštava Stejt Dipartment, "potvrdio američku posvećenost borbi protiv ISIS sa koalicijom više od 60 zemalja, u kojoj Asad nikada ne bi mogao biti kredibilan član".

"Državni sekretar je naglasio da nema vojnog rešenja za sukobe u Siriji i da oni jedino mogu biti prevaziđeni političkom tranzicijom koja podrazumeva odlazak Asada sa vlasti”, ističe Stejt Dipartment.

I Bela kuća je pozvala Rusiju da obustavi pomoć Asadu i pridruži se međunarodnoj koaliciji u borbi protiv ISIS:

“Jasno smo predočili da dalja pomoć – vojno ili bilo koja druga – Asadovom režimu je destabilizirajuća i kontraproduktivna, zato što je izgubio legitimitet da vodi zemlju. Odluka Rusije da poveća ulog na Asada je osuđena na neuspeh”, kazao je portparol Bele kuće Džoš Ernst (Josh Earnest).

Američki ministar odbrane Eš Karter (Ash Carter) nije razgovarao sa ruskim kolegama otkada je preuzeo dužnost početkom godine, saopštio je Pentagon.

Keriju je prepušteno da razgovara sa Moskvom u ime američke administracije.

Lavrov je početkom ove sedmice pozvao Vašington da se obnovi komunikacija između čelnih ljudi armija dve zemlje kako bi se izbegli “neželjeni incidenti” s obzirom da obe strane nezavisno jedna od druge vode kampanju protiv ISIS u Siriji.

SAD su se pre samo nekoliko nedelja nadale da će Kremlj pomoći u ubeđivanju svog dugogodišnjeg saveznika Asada da podnese ostavku kako bi prelazna vlada okončala građanski rat. Ali ovog meseca, Moskva je otvoreno poslala oružje i trupe u Siriju u cilju jačanja Asadovog režima.

Moskva vidi Asadovu vojsku kao bedem protiv islamističkih pobunjenika, dok Vašington i njegovi saveznici Damask odnosno sirijsku vlast smatra delom problema.

Pentagon je saopštio da prema raspoloživim informacijama Moskva uspostavlja bazu u Siriji za vazdušne operacije. Američki zvaničnici ukazuju na razmeštanje ruske artiljerije, tenkova i druge vojne opreme na sirijskom aerodromu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu posetiće Moskvu sedeće sedmice da ukazao na pretnju koju po njegovu zemlju predstavlja dopremanje modernog oružja u Siriju kao i transfera smrtonosnog oružja Hezbolahu i drugim terorističkim grupama.

SAD koriste sirijski vazdušni prostor za kampanju protiv ISIS pa bi veće prisustvo ruskih snaga na terenu povećalo mogućnost suočavanja na bojnom polju nekadašnjih hladnoratovskih protivnika.

El Asad: Odlazim s vlasti samo ako narod traži

Istovremeno, sirijski predsednik Bašar el-Asad je u intervjuu za ruske medije naveo da koalicija, predvođena SAD, nije dosad uspela da spreči širenje Islamske države i pozvao je Zapad i pobunjeničke grupacije da se udruže sa njim u borbi protiv ove i drugih terorističkih organizacija u Siriji.

Bašar el-Asad
Bašar el-Asad

“Ne postoji nikakva koordinacija ili kontakti sirijske i američke vlada, odnosno sirijske i američke armije zato što oni ne mogu da prihvate realnost da se jedino mi borimo na terenu protiv ISIS. Za njih bi možda saradnja sa sirijskom armijom značila priznanje naše efikasnosti u borbi protiv ISIS. To je, nažalost, deo namernog slepila američke administracije”, smatra Asad.

On je dodao da će otići s vlasti samo ako to zatraži sirijski narod, a ne pod pritiskom Zapada.

"Što se tiče funkcije predsednika, on dolazi na vlast uz pristanak naroda putem izbora, a ako odlazi s vlasti, onda to čini ako narod zatraži, a ne zbog suda SAD, Saveta bezbednosti UN, Ženevske konferencije", rekao je el-Asad u intervjuu za ruske medije.

El Asad je naglasio da predsednik ostaje na vlasti, ako narod želi da on ostane na vlasti, a da bi u suprotnom "trebalo brzo da siđe s vlasti", prenela je agencija Rojters.

Asad je optužio SAD i zbog izbegličke krize u Evropi.

“Sve dok budu sledili ovu propaganda, Zapad će se suočavati sa sve više izbeglica. Dakle, ovde nije ključno da li će Evropa da ih prihvati kao izbeglice, već suočavanje sa uzrokom. Ako ste zabrinuti zbog priliva izbeglica – prestanite da podržavate teroriste. To je suština čitave priče oko izbeglica”, naglašava Asad.

Pomoć Irana, koja je Siriju snabdela vojnom tehnologijom, bila je ključna u borbi protiv terorizma, kazao je Asad, navodeći da Teheran, međutim, nije uputio vojne jedinice u Damask.

“Iran stoji uz sirijsku državu politički, ekonomski i vojno. Kada kažemo vojno, to ne znači, kako tvrde neki zapadni mediji, da Iran šalje svoju vojsku ili oružane snage u Siriju. Iran nam šalje vojnu opremu i naravno postoji razmena vojnih stručnjaka između Sirije i Irana. To je još slučaj i prirodno je da ova saradnja raste u ratnom statusu.”

Sirija je jedina arapska zemlja koja je podržavala Iran u ratu protiv Iraka između 1980. i 1988. godine. Od početka sirijskog sukoba 2011. godine, Teheran je uvek stajao na strani Damaska.

Krajem juna, iranska državna agencija Irna je objavila da su tri Iranca poginula u Siriji u borbama protiv džihadističke grupe Islamska država (IS).

Iranska štampa redovno objavljuje pogibije boraca u Siriji i Iraku, predstavljajući ih kao "dobrovoljce" koji su otišli da brane sveta šiitska mesta u dve zemlje.

XS
SM
MD
LG