Dostupni linkovi

Artiljerija sa Zapada smanjila ofanzivni potencijal Rusije, kaže Zelenski


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Kijevu 6. juli 2022.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Kijevu 6. juli 2022.

Artiljerija koja je poslana sa Zapada u Ukrajinu imala je efekta na ratištu protiv ruskih snaga.

"Konačno se osjeća da je zapadna artiljerija, oružje koje smo dobili od naših partnera, bila je veoma efikasna", rekao je Volodimir Zelenski u video poruci kasno 6. jula.

Ukrajinska vojska je zadala "značajan udarac skladištima i drugim tačkama koje imaju važnost za logistiku okupatora", rekao je Zelenski, dodajući da "ovo značajno smanjuje ofanzivni potencijal ruske vojske".

Ukrajinske snage trenutno napreduju u nekoliko smjerova, uključujući na jugu u regijama Herson i Zaporižje, rekao je.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Twitteru da su on i američki državni sekretar Antony Blinken "koordinisali korake za ubrzavanje isporuke teškog naoružanja iz SAD-a i od drugih partnera". Kuleba je rekao da je sličan razgovor imao i s njemačkim ministrom vanjskih poslova u kojem je naglasio hitnu potrebu povećanja isporuka samohodnih haubica i višecijevnih raketnih sistema (MLRS) Ukrajini. Ukrajinski zvaničnici ranije su pozvali civile da se evakuišu iz Slovjanska i drugih dijelova regije Donjeck dok Rusija eskalira ofanzivu koja ima za cilj uspostavljanje kontrole nad Donbasom.

Obavještajni izvještaj britanskog Ministarstva odbrane od 6. jula kaže da "postoji realna mogućnost da bitka za Slovjansk bude naredna ključna u borbi za Donbas."

"Ruske snage iz Istočne i Zapadne grupe snaga sada su vjerovatno oko 16 km sjeverno od grada Slovjanska", navodi se u izvještaju obavještajne službe.

Govoreći 6. jula, zvaničnici su rekli da je Ukrajina dosad osujetila pokušaj ruskog napredovanja na sjever regije Donjeck. Separatisti koje podržava Rusija i ruske snage već kontrolišu južni dio regije Donjeck.

XS
SM
MD
LG