Dostupni linkovi

Tadić oslobodio Makija od krivičnog postupka


Bogoljub Arsenijević Maki, foto: Aleksandar Anđić
Bogoljub Arsenijević Maki, foto: Aleksandar Anđić
Valjevski slikar i ikonopisac Bogoljub Arsenijević Maki pušten je u utorak uveče iz zatvora gde je ranije počeo je štrajk glađu, nakon što je zatvoren zbog neodazivanja na sudske pozive zbog nereda na protestu protiv Miloševića 1999. godine.

Arsenijević je izašao iz Okružnog zatvora u Valjevu oko 21 sat, nakon što ga je predsednik Srbije Boris Tadć u utorak, na predlog Ministarstva pravde, pomilovao od daljeg vođenja krivičnog postupka po optužnici iz 1999. godine.

U istom danu kada je valjevskom slikaru Bogoljubu Arsenijevići Makiju određen pritvor kako bi mu se ponovo sudilo po optužnici iz 1999. zbog nereda na protestu protiv Slobodana Miloševića, strankama u procesu protiv njegovog sina Marka Miloševića, koji je pretukao požarevčke Otporaše 2000., uručeno je rešenje o obustavljanju postupka zbog zastarelosti.

“U pritvoru žrtva umesto dželata”, slikovito je opisao ovaj apsurd Srpki pokret obnove Vuka Draškovića, koji je dva puta bio meta državnog terorizma u Miloševićevom režimu.

Slobodana Homena, državnog sekretara u Ministarstvu pravde i nekadašnjeg Otporaša nismo uspeli da kontaktiramo za objašnjenje, ali je u Valjevu, od Arsenijevićevog hapšenja, jedan drugi bivši aktivista Otpora, a danas poslanik DS-a, Srđan Milivojević.

“Ja sam i rezigniran, i razočaran, i besan, i gnevan, što jedan takav čovek koji je život posvetio borbi za slobobodu, još u ovoj zemlji ne živi kao slobodan čovek. A s druge strane, neki drugi ljudi iz dana u dan bivaju amnestirani, da je zbog zastarelosti obustavljen postupak protiv Marka Miloševića. Ako Maki ne bude oslobođen može se desiti da svi mi koji smo učestvovali u petooktobarskim događajima, svi moji prijatelji iz Otpora, i vi nezavisni novinari koji ste pomagali u toj borbi, možete očekivati da neko pokrene neke postupke“
, kaže Milivojević.

Na prekretnici


Bogoljub Arsenijević Maki tokom protesta protiv vladavine i diktature Slobodana Miloševića, 1999. godine
Novo suđenje Arsenijeviću počeće 23. septembra pred Vissim sudom u Valjevu. Pritvor do dva meseca određen je jer je na sudu izjavio da neće prihvatiti novo suđenje po optužnici iz 1999. Te godine je na Gradskom trgu u Valjevu organizovao "miting protiv vlasti" Slobodana Miloševića, na kojem je prilikom pokušaja zauzimanja zgrade SO Valjevo povređeno nekoliko policajaca i demonstranata.

Okružni sud u Valjevu izrekao mu je već 1999. tri godine zatvora, ali je Vrhovni sud Srbije tu presudu ukinuo i naložio novo suđenje sa rekonstrukcijom na licu mesta. Ponovni postupak još nije počeo zbog toga što glavni pretres nije zakazivan ili se Maki nije odazivao na sudske pozive. Uhapšen je u noći između nedelje i ponedeljka na graničnom prelazu Kotroman, prilikom pokušaja ulaska u Srbiju iz BiH, po poternici Višeg suda u Valjevu.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava kaže da veoma začudjuje da posle 11 godina, i političkog suđenja koje je završeno u ekspresnom roku, Arsenijević i dalje nema pravnu sigurnost:

“To pokazuje jedan prilično neodgovaran odnos prema političkim suđenjima koja su se desila u prošlosti, i pokazuje nespremnost i pravosuđa i tužilaštva da na jedan adekvatan način završe sa ovim predmetima. I kad imamo u vidu sva ova suđenja koja su prekinuta, pomenuli smo i Marka Miloševića i druge, mislim da je to stvarno veoma loša poruka reformisanog pravosuđa”
, kaže Antonijević.

Kako objasniti apsurd da je optužnica iz 99.-te zbog protesta protiv Miloševića još uvek na snazi dok se slučajevi pretučenih zbog otpora režimu 90-ih razvlače do zastarevanja. Sociolog Vladimir Vuletić kaže da je i to jedan od pokazatelja da srpsko društvo i pravosuđe nije dostiglo željeni nivo.

„Na kraju krajeva za mene i nije toliki problem ovo što se dešava sa Arsenijevićem. Veći je problem to što se u drugim slučajevima ne postupa na isti način. Ako je zakon takav, nije postojao nikakav diskontinuitet, možda je trebalo ali nije, i u tom pravnom slislu neka dela ne zastarevaju, tako da je zakon isti za sve. Ali ako je tako onda bi morali i svi drugi slučajevi da budu podjednako procesuirani“
, smatra Vuletić.

Osnovni problem za Zagorku Golubović je što se u tzv. tranziciju posle 2000. „nije ušlo sa pozitivnim predznakom šta želimo da uspostavimo posle Miloševićevog režima“.

„Lustracija nije urađena. Sud ne zabranjuje Obraz, 1389 i druge pro-nacističke, pro-fašističke i ekstremno nacionalističke organizacije, niti se njihovi pripadnici kažnjavaju. Prema tome mi smo na nekoj slaboj prekretnici, gde se nisu jasno odredile granice između starog sistema i onoga sa čime bi kao tranzicija trebalo početi“
, ocenjuje Zagorka Golubović.

Od nekadašnjih protivnika Miloševićevog režima do sada su osobađanje Makija zatražili LDP, SPO i Vladin Savet za borbu protv korupcije.
XS
SM
MD
LG