Dostupni linkovi

Armstrong se povukao, ali i ostao bez sedam titula


Lance Armstrong
Lance Armstrong
Antidoping agencija SAD (USADA) objavila je u petak da oduzima Lensu Armstrongu sedam titula na Trci kroz Francusku, pošto je presudila da je biciklista koristio nedozvoljena sredstva da bi ih osvojio. Američki biciklista dobio je i doživotnu suspenziju na bavljenje biciklizmom.

Lance Armstrong, jedan od najvećih biciklista svih vremena, ostao je bez svojih titula, nakon što je odustao od daljnje borbe pred američkom Anti-doping agencijom.

U saopćenju objavljenom u četvrtak navečer Armstrong je proces koji se vodi protiv njega nazvao nepravednim i istaknuo da se umorio od dokazivanja da nije kriv za ono što ga se tereti. Objavio je da će se sada posvetiti svojoj obitelji i fondaciji za borbu protiv raka koju je osnovao.

Armstrong, koji je preživo rak, smatra se legendom biciklizma, i službeno se suočava s optužbama da je koristio nedopuštena sredstva tokom sportske karijere.

Na svojoj internet stranici je napisao:„ U životu svakog čovjeka dođe trenutak kada treba reći – dosta je . Za mene je to ovaj trenutak. Suočavam se optužbama da sam varao i da sam nepravdeno pobijedio u svojih sedam Tour de France utrka od 1999.“

Svjetska antidopinška agencija je saopćila da američka agencija ima "pravo donijeti kaznu koja će biti priznata širom svijeta“.

Njen šef John Fahey rekao da Armstrongova odluka može biti protumačena priznanjem krivice i dodao da je zapravo razočaran što se sportaš na sudu neće braniti od optužbi.

Za ABC radio Fahey je izjavio:„ Želio bih vidjeti optužbe, da aluzije i glasine koje postoje cijeli niz godina budu provjerene na istinskom sudskom procesu, bez obzira kakav bio ishod, tako da cijeli svijet bude upoznat s činjenicama“.

Optužbe da Armstrong koristi anabolike i druga ilegalna sredstva pratile su ovog Teksašanina tokom duge karijere.

Armstrong je postao junak kada je počeo ostvarivati pobjedu za pobjedom u najprestižnijoj svjetskoj biciklističkoj utrci, ali i tokom borbe s rakom polovicom 90-tih.

Godine 1996., Armstrongu je dijagnosticiran rak testisa koji se proširio na pluća i mozak. Uspješno je operiran i nakon kemoterapije, svoju je slavu iskoristio za promicanje svijesti o teškoj bolesti, kao i za prikupljnaje novčanih sredstava za potporu oboljelima od te bolesti.

Armstrong je osvojio Tour de France, najpoznatiju svjetsku biciklističku utrku , čak sedam puta, između 1999 i 2005, dok se natjecao u momčadi Američke pošte. Tijekom tih utrka, kao i drugi, prošao je stotine anti doping testova .

Godinama su ti testovi pokazivali da Armstrong nije posezao za dopingom. Nažalost, korištenje nelegalnih sredstava za pojačanje tjelesne mase postala je praksa i to je narušilo ugled Tour de France i svjetskog biciklizma. Ispitivanje su pokazala da su mnoge sportske zvijezde posljednjih desetljeća varali u utrkama.

Armstrong je u sportsku mirovinu otišao natječući se za kazahstansku Astanu na Tour de France u 2009 i 2010, kada se plasirao kao treći i 23.
XS
SM
MD
LG