Dostupni linkovi

Sud BiH potvrdio optužnicu za terorizam


Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (Ilustrativna fotografija)
Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (Ilustrativna fotografija)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Armina Đananovića kojeg Tužiteljstvo BiH tereti za poticanje na terorističke aktivnosti, saopćio je ovaj sud 4. januara.

Đananović je optužen da je od kraja aprila 2021. pa do juna 2023. godine u stanju neuračunljivosti putem sredstava javnog informiranja i društvenih mreža i platformi upućivao poruke javnosti koje su imale za cilj poticanje drugih na izvršenje krivičnog djela terorizma.

U optužnici koja je potvrđena 22. decembra 2023. godine, pored ostalog, navodi se da Đananović prevodio tekstove sa arapskog na bosanski jezik i objavljivao ih na internetskim stranicama uz fotografije ubijanja zarobljenih vojnika, civila i djece.

U tim tekstovima se, kako se navodi u optužnici, veliča tzv. Islamska država (IDIL) koja je proglašena kao teroristička grupa od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"U tim tekstovima veličaju se akcije i ubijanja počinjena od IDIL-a počinjena na području Sirije i Iraka te širom Azije i Afrike čineći ih tako dostupnim javnosti u BiH i šire, a s ciljem da podstiče druge u BiH i šire na izvršenje terorističkih aktivnosti i na izvršenje krivičnog djela terorizam", navodi se u optužnici.

Iz Bosne i Hercegovine je u Siriju ukupno otišlo "između 250 i 300" državljana ove zemlje od 2012. do 2016. godine kad je zabilježen posljednji odlazak, prema zvaničnim podacima vlasti.

Prema podacima sigurnosnih službi BiH iz avgusta 2022. godine, na području Sirije i Iraka još uvijek se nalaze 82 punoljetna državljanina Bosne i Hercegovine, od čega 42 muškarca.

Radi se o osobama za koje je utvrđeno da imaju državljanstvo BiH, dok je ta brojka potencijalno dva puta veća, jer je utvrđeno da je oko 90 djece rođeno u Siriji, a jedan od njihovih roditelja je iz Bosne i Hercegovine.

Posljednja repatrijacija državljana Bosne i Hercegovine iz kampova i zatvora pod kontrolom kurdskih snaga u Siriji bila je u decembru 2019. godine.

Tad je deportirano 25 državljana, od čega sedam muškaraca. Šest žena s jedanaestero djece vraćeno je u svoje lokalne zajednice.

Pet muškaraca je odslužilo zatvorske kazne od godinu do tri i pol godine zatvora. Jedan osuđeni na četiri godine zatvora trebao bi izaći na slobodu 2024. godine, a posljednji osuđeni do kraja 2025. godine.

Prosječna kazna u BiH za odlazak na sirijsko ratište iznosila je dvije godine zatvora. Ženama se nije sudilo i pozivane su na sud kao svjedokinje. Najveća kazna od sedam godina zatvora izrečena je Bilalu Bosniću 2016. godine, ali za vrbovanje za odlazak na sirijska ratišta. Kaznu je odslužio u septembru 2021. godine.

XS
SM
MD
LG