Dostupni linkovi

U Armeniji pritvoren ruski vojnik koji je pobjegao od rata u Ukrajini


Ruska vojna baza u Gyumriju, juli 2016.
Ruska vojna baza u Gyumriju, juli 2016.

Ruska vojna policija zarobila je ruskog vojnika u Armeniji jer se odbio boriti u ratu u Ukrajini, saopćio je Helsinški građanski parlament.

Ani Chatinian, odvjetnica te organizacije, kazala je da se 9. aprila saznalo za hapšenje Anatolyja Shchetinina i da Helsinški parlament pokušava spriječiti njegovo slanje u Rusiju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Poslali smo informaciju Uredu glavnog tužitelja da ruske agencije za provođenje zakona, na teritoriju pod jurisdikcijom Armenije, nemaju nadležnost za provođenje takve operacije", kazala je .

Shchetinin je pritvoren na teritoriji ruske vojne baze u gradu Gyumriju, na sjeverozapadu Armenije, i u toku su pripreme za njegov prijevoz u Rusiju, tvrde aktivisti za ljudska prava.

Artur Sakunts, voditelj ureda Helsinške građanske skupštine u armenskom gradu Vanadzoru, rekao je da nije poznato pod kojim okolnostima je pritvoren.

Ovaj slučaj sličan je prošlogodišnjem pritvaranju ruskog državljanina Dmitrija Setrakova, koji je pobjegao iz Rusije kako bi izbjegao mobilizaciju za rat u Ukrajini.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tada su saopćile da je Setrakova uhapsila ruska vojna policija na teritoriju Armenije.

Armenski premijer Nikol Pashinian kazao je u februaru, u intervjuu za France 24, da je zabrinut zbog pritvaranja Setrakova, nazvavši to "otmicom" i ističući da se "ne mogu tolerirati nezakonite radnje na armenskom teritoriju".

Setrakov je dezertirao iz ruske vojske i također je pritvoren u Gyumriju. Dvanaest dana nakon hapšenja odveden je u Rusiju.

XS
SM
MD
LG