Dostupni linkovi

Desetine povrijeđenih u sukobu demonstranata sa policijom u Jermeniji


Policija privodi demonstranta tokom antivladinog protestnog skupa u Jerevanu 3. juna 2022.
Policija privodi demonstranta tokom antivladinog protestnog skupa u Jerevanu 3. juna 2022.

Desetine su povrijeđene nakon što su se demonstranti jermenske opozicije ponovo sukobili s policijom dok i dalje odbijaju vladino rješavanje spora oko Nagorno-Karabaha s Azerbejdžanom.

Ovoga puta do sukoba je došlo u blizini vila u kojima su smešteni najviši vladini zvaničnici u centru Jerevana kasno 3. juna, kada su policajci upotrebili šok bombe da odvrate demonstrante od stambenih zgrada u kojima živi premijer Nikol Pašinijan.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je do 22.30 časa po lokalnom vremenu, ljekarsku pomoć zatražilo ukupno 50 osoba, uključujući 34 policajca. Jedan od ranjenih je u kritičnom stanju, saopštilo je ministarstvo, ali nije dalo više detalja.

Jedanaest demonstranata je privedeno pod optužbom da su koristili nasilje nad policajcima i pružali otpor hapšenju, prema policijskim podacima objavljenim rano 4. juna. Policija je saopštila da je pokrenuta krivična istraga.

Demonstracije 3. juna bile su jedne od najnasilnijih otkako su jermenske opozicione grupe počele održavati antivladine skupove u glavnom gradu krajem aprila gotovo svakodnevno kako bi osudile vladino postupanje u sporu oko Nagorno-Karabaha s Azerbejdžanom i zahtijevale Pašinijanovu ostavku.

Pašinijan se suočio s teškim kritikama otkako su se on i azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev u aprilu dogovorili da počnu sa izradom mirovnog sporazuma za rješavanje sukoba i uspostave zajedničku komisiju za demarkaciju njihove zajedničke granice. Pašinijan se ponovo sastao sa Alijevim prošle nedelje na novoj rundi pregovora o budućem sporazumu.

Jermenija je izgubila kontrolu nad dijelovima azerbejdžanskog otcijepljenog regiona u ratu 2020. koji je završio prekidom vatre uz posredovanje Moskve, a pod nadzorom ruskih trupa.

Miting 3. juna počeo je nakon što je propašinijanska većina u jermenskom parlamentu prekinula posebnu sjednicu koju su pokrenule dvije opozicione grupe radi debate i glasanja o rezoluciji o zabrani bilo kakvog statusa Nagorno-Karabaha u okviru Azerbejdžana.

Vladajuća frakcija Građanskog ugovora nije se pojavila na sjednici, čime je onemogućen kvorum. Oni su glasanje nazvali "lažnim političkim programom" koji bi mogao omesti Jermeniju u pregovorima sa Azerbejdžanom.

Demonstranti su dva sata blokirali sve ulaze i izlaze iz zgrade parlamenta, tražeći sastanak s Pašinijanom prije nego što su krenuli prema vladinim vilama udaljenim dva kilometra.

XS
SM
MD
LG