Dostupni linkovi

Demonstranti u Armeniji blokiraju ulaz u zgradu ministarstva


Protest ispred zgrade Ministarstva vansjkih poslova, Jerevan, 24. maj 2022

Demonstranti koji traže ostavku armenskog premijera Nikola Pashiniana probili su 24. maja policijske barijere i blokirali ulaze u nekoliko vladinih zgrada u glavnom gradu Jerevanu, uključujući Ministarstvo vanjskih poslova.

Ishkhan Saghatelyan, potpredsjednik Parlamenta iz parlamentarne frakcije "Armenija", izjavio je da je namjera spriječiti zaposlenike da uđu u zgrade, posebno u Ministarstvo vanjskih poslova, "koje više ne služi interesima Armenije niti armenskog naroda".

Hiljade opozicijskih pristaša svakodnevno demonstriraju u Jerevanu protiv neprihvatljivih ustupaka koje je premijer Pashinian napravio tokom pregovora s Azerbajdžanom oko sporne regije Nagorno-Karabakh. Policija je privela stotine ljudi tokom demonstracija.

Pashinian se suočio s kritikama otkako su se on i azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev prošlog mjeseca u Briselu dogovorili početak izrade mirovnog sporazuma za rješavanje sukoba u Nagorno-Karabahu i da formiraju zajedničku komisiju za demarkaciju zajedničke granice.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel najavio je 22. maja da će uskoro biti održan prvi sastanak zajedničke komisije.

Baku želi da mirovni sporazum bude zasnovan na pet elemenata, uključujući međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta.

Pashinian je javno izjavio da su elementi prihvatljivi za Jerevan, što je podstaklo tvrdnje armenske opozicije da je spreman da prizna suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno-Karabahom.

Baku je povratio kontrolu nad dijelovima otcijepljenog regiona u ratu 2020. godine, kao i nad sedam susednih okruga koji su bili pod kontrolom etničkih jermenskih snaga od kraja rata 1994.

Oko 2.000 ruskih vojnika je raspoređeno da nadgleda trenutni prekid vatre.

Nagorno-Karabah, koji je bio pod kontrolom etničkih Armena skoro tri decenije, međunarodno je priznat kao deo Azerbejdžana.

XS
SM
MD
LG