Dostupni linkovi

"Armagedon" postaje stvarnost


Asteroid, ilustracija
Asteroid, ilustracija
Zemljani će napokon dobiti svoju priliku da u stvarnom životu testiraju ono što se odigralo u filmu "Armagedon" u kojem Bruce Willis spašava Zemlju od smrtonosnog sudara s golemim asteroidom.

U okviru projekta Don Quijote već 2015. godine Zemljani će pokušati skrenuti s putanje asteroid Aphopis za koji postoji šansa 1:250.000 da udari u Zemlju 2036. godine.

Europska svemirska agencija prema njemu će uputiti dvije letjelice. Prva, nazvana Hidalgo, koja će težiti više od tonu i pol, imat će za cilj udariti u asteroid te ga skrenuti s njegove putanje. Bit će ispaljena prema asteroidu brzinom od 36.000 kilometara na sat!

Druga letjelica nazvana Sancho, prema Don Quijotovom pomoćniku, prikupljat će i analizirati podatke koji će poslužiti za eventualnu pripremu sljedeće takve misije.

Osim što će pratiti u kojem je stupnju asteroidu skrenuta putanja, analizirat će i podatke o svojstvima asteroida koji će joj biti odaslani nakon što lansira opremu na površinu asteroida.

Iako bi možda bilo mnogo lakše jednostavno raznijeti asteroid, takva akcija uzrokovala bi nastanak velike količine otpada koji bi padao na Zemljinu površinu, piše Daily Telegraph.

Vijest o ovom projektu procurila je nakon što je NASA morala umirivati strahove o tome da će komet Elenin udariti u Zemlju.

NASA-ini stručnjaci odlučili su se demantirati informacije, iako im to nije običaj, da je komet Elenin, koji je otkrio jedan astronom prošli prosinac, smrtonosan za Zemlju.
XS
SM
MD
LG