Dostupni linkovi

ARLEMM: Zvuci klasične muzike šire se Ariljem


Mocart, Vivaldi, Čajkovski, zvuci klasične muzike šire se ovih dana Ariljem, posebno tokom večeri, kada su na nekoliko mesta u ovoj maloj opštini koncerti.Počeo je 6. ARLEMM, letnja muzička manifestacija, jedinstvena u Srbiji po sadržaju i mestu održavanja. Nastala je 2010. godine na inicijativu porodice Mladenović čija su četiri člana profesionalni muzičari, a školovani na prestižnim svetskim konzervatorijumima. Mladenovići su želeli da svoja iskustva prenesu u kraj iz koga potiču, doprinoseći širenju muzičke kulture. Zbog toga je ARLEMM edukativno- kulturna manifestacija koja okuplja decu, mlade, poznate profesore i izvođače iz zemlje i sveta. Brankica Vitorović, sekretar ARLEMM-a kaže:

Brankica Vitorović
Brankica Vitorović

“Cilj ove manifestacije ostvaruje se kroz prepoznavanje i odabir mladih talenata, muzičku edukaciju dece i mladih, ali i pronalaženje mladih I telentovanih koji će se usmeritit na dalje muzičko obraziovanje i školovanje, i na taj način se ostvaruje njihovo pravo da se obrazuju i uče zahvaljujući velikom broju najprofesionalnijih pedagoga koji učestvuju u ovoj manifestaciji. Jedinstvenost projekta ARLEMM sadržana je u jednom delu programa koji se odnosi na najmlađe učesnike ARLEMM-a, oni imaju pet, šest ili sedam godina i u roku od samo dve nedelje intezivnog rada odsviraju svoj prvi koncert na završnom delu ARLEMM-a.”

ARLEMM podstiče kod dece bolje razuzmevanje i shvatanje klasične muzike, a polazeći od činjenice da talentovane dece ima svuda, ne samo u velikim gradovima. Ova manifestacija daje deci iz Arilja i okoline priliku da se oprobaju na nekom instrument i krenu u dalje muzičko obrazovanje. Za sve to je bilo teško u ovim vremenima obezbediti finansijsku podršku, rekla je Vesna Grbović direktorka Fonda za razvoj ove manifestacije tokom otvaranja ovogodišnjeg ARLEMM-a:

“Od mnogih sistematskih izazova sa kojima se nosimo u ovom društvui u ovom momentu, jedan od najtežih je pronalaženje sredstava za kreiranje i negovanje kulture u Srbiji. Teškoće te borbe su vidljive na svakom koraku u našoj zemlji, ali nisu vidljive, i neće biti tokom ove dve nedelje ARLEMM-a, jer tim ARLEMM, volonteri nove generacije i publika čine ovaj projekat mogućim.”

Arilje, može biti ne samo prestonica maline I tekstila, već i kulturni centar tokom leta, a to je i jedna od ideja ARLEMM-a, a lokalna samouprava svesrdno pomaže,Irina Mijailović, zamenik predsednika opštine:

“Mogu da vam kažem da je čast da po šesti put ugostimo jednu već prepoznatljivu, autentičnu muzičku manifestaciju ARLEMM. Naša je želja, možda pomalo sebična, da uspemo da sačuvamo ovu manifestaciju u Arilju i da je učinimo još uspešnijom, koliko je to u mogućnosti lokalne samouprave, male kakva je Arilje.”

ARLEMM traje do 2. avgusta, a 31. jula na ostrvu Uski vir ariljske reke Rzav nastupiće svetski poznati violionista Robi Lakatoš, a 1. avgusta gitarista Vlatko Stefanovski. Biće održane brojne muzičke radionice, javni časovi muzike, duhovne večeri. Ove godine ARLEMM su otvorli solisti I kamerni orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije, a ARLEMM je dobio priznanje Privredne komore Srbije kao najboilja mlada manifestacija.

XS
SM
MD
LG