Dostupni linkovi

Otkrivene arktičke stijene iz doba nastanka Zemlje


Arktik, arhivska fotografija
Priredio Rinko Golubović

Tim međunarodnih naučnika otkrio je na Arktiku stijenje za koje vjeruju da potiče iz doba nastanka Zemlje. Tokom milijarde godina, veći dio "materijala" koji je poslužio u formiranju naše planete pretrpio je promjene u raznim evolutivnim procesima.

Pronađeno stijenje sadrži hemijske komponente koje datiraju iz doba neposredno poslije burnog nastanka Zemlje. Rezultati istraživanja, koji, ukoliko budu potvrđeni, bi mogli da dovedu u pitanje sve etablirane teorije o nastanku naše planete, objavljeno je u vodećem naučnom časopisu "Nature".

Hemijski sastojci pronađeni u arktičkoj lavi stari su više od 4,45 milijardi godina, dok je Zemlja nešto starija, 4,54 milijarde godina.

Arktičko stijenje koje svedoči o silovitom nastanku naše planete pronašli su dr. Matthew Jackson s Univerziteta u Bostonu i njegov međunarodni tim stručnjaka.

Oni su uzorke lave uzeli s Greenlanda i ostrva Baffin u Kanadskom Arktiku. Premda potiče iz erupcije koja se dogodila prije samo 60 miliona godina, lava s koje su uzorci uzeti sadrži takozvani hemijski potpis daleko starijeg izvora.

Otkriće pokazuje da se ispod Arktika nalaze mali dijelovi pokrivača koji su netaknuti preživjeli najranije doba formiranja Zemlje. Starost od 4,45 milijardi godina, ustanovljena proučavanjem helija zarobljenog u lavi, ukazuje da uzorci potiču iz doba kada je jezgro bilo već oformljeno, ali prije nastanka zemljine kore.

Koautor studije dr. Richard Carslon s Institucije Karnegie, smatra da je "to ključna faza u evoluciji Zemlje koja je postavila temelje svega što je kasnije nastalo".

Ukoliko bude potvrđeno, novo otkriće bi moglo da dovede u pitanje sadašnje shvatanje ranog perioda nastanka Zemlje.
XS
SM
MD
LG