Dostupni linkovi

SAD obustavio istraživanja nafte i plina u rezervatu na Aljasci


Rezervat prirode gdje žive polarni medvjedi zauzima područje od oko 80.000 četvornih metara.
Rezervat prirode gdje žive polarni medvjedi zauzima područje od oko 80.000 četvornih metara.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena obustavila je sve aktivnosti vezane uz istraživanje nafte i plina u najvećem zaštićenom prirodnom području u SAD-u, na Aljasci, gdje žive polarni medvjedi.

Ta će obustava biti na snazi sve dok se ne napravi sveobuhvatna analiza na temelju zakona o okolišu, saopštilo je američko ministarstvo zaduženo za upravljanje saveznim prirodnim resursima i zemljištem.

Otkriveni su pravni nedostaci u dodjeljivanju prava bušenja u Nacionalnom utočištu za divlje životinje na Arktiku na sjeveroistoku države, reklo je ministarstvo.

Tokom svoje predsjedničke kampanje, Joe Biden se obvezao da će zaštititi prirodna staništa.

"Predsjednik Biden vjeruje da su američka nacionalna blaga kulturni i ekonomski kamen temeljac naše zemlje," izjavila je nacionalna savjetnica za klimu Bijele kuće Gina McCarthy.

"Zahvalan je na hitnoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova da obustavi sve zakupe čekajući reviziju odluka donesenih u posljednjim danima posljednje administracije koje su mogle zauvijek promijeniti karakter ovog posebnog mjesta", dodala je.

Plemenske vođe Arktika pohvalile su odluku.

"Želim da zahvalim predsjedniku Bidenu i Ministarstvu unutrašnjih poslova što su prepoznali nepravde koje je protiv našeg naroda počinila prošla uprava i što su nas doveli na pravi put naprijed", rekla je Tonya Garnett, koordinatorica posebnih projekata za plemensku vladu urođeničkog sela Venetie za BBC.

Ovim potezom stopirana je kontroverzna odluka bivšeg predsjendika Donalda Trumpa o dodjeli prava bušenja na 10 godina samo dvije sedmice prije nego što je otišao s dužnosti u januaru.

Trumpova administracija otvorila je put bušenju 2017. izmjenom zakona i suočila se sa znatnim otporom organizacija za zaštitu okoliša.

Rezervat prirode zauzima područje od oko 80.000 četvornih metara.

XS
SM
MD
LG