Dostupni linkovi

"ARK Underground" u pravom smislu riječi


Jusuf Hadžifejzović,inicijator Bijenala u "bunkeru"
Jusuf Hadžifejzović,inicijator Bijenala u "bunkeru"
Objekat ARK- atomska ratna komanda, koji je bivša JNA gradila u periodu od 1953.-1979. godine, biće mjesto međunarodnog Bijenala savremene umjetnosti „ARK Underground“, koji je proglašen kulturnim događajem Evrope za 2009.- 2010. godinu.

U ovom fascinantnom objektu, u konjičkoj općini, u okviru Bijenala umjetnici iz čitavog svijeta, na dubini od 385 metara ispod zemlje, stvarat će i izlagati svoja djela. Inauguracija ovog projekta upriličena je nedavno, posjetom ovom objektu koji je poznat kao Titovo tajno zapovjedničko mjesto.

Međunarodni bijenale savremene umjetnosti „ARK Undreground“ koji je proglašen kulturnim događajem Evrope za 2009.-2010. godinu održaće se u Titovom vojnom skloništu zvanom AKR - atomoska ratna komanda koji je bivša JNA gradila u Konjicu u periodu od 1953. do 1979. godine.

Ovo veliko priznanje Vijeća Evrope dobili smo upravo na osnovu izvrsnog programa koji smo zajedno sa pratnerima Srbije i oba bh. entiteta napravili, a to je projekat koji se temelji na toleranciji i svim vrijednostima koje cijeni Evropa, istakao je direktor Bijenala Edin Hozić.
Nekadašnje Titovo vojno sklonište ARK - Konjic


„Ovo je prilika da se u tom objektu, koji je sam po sebi fantastičan i sigurno izaziva veliku radoznalost kod svih koji čuju za njega, desi takvo jedno bijenale koje bi promijenilo sigurno dosta stvari“, kaže Hozić.

Objekat ARK nalazi se na površini od 6.500 metara kvadratnih, ima više od stotinu prostorija i sačuvan gotovo sav inventar. Jedan od incijatora Bijenala, poznati bh. umjetnik Jusuf Hadžifejzović:

„Ovo je najveći depo koji sam ja vidio u životu. I kad sam ja to vidio i pročitao koliko je to veliko, onda sam skontao da bi bilo preveliko za jednog umjetnika samo. I onda sam skontao da to može da bude jedna početna, odskočna daska za pokazivanje i za prezentaciju bh. umjetnosti i umjetnosti sa Balkana i da se na taj način uključimo u evropska i svjetska zbivanja u umjetnosti.“

FASCINANTNA ISTORIJA

U okviru programa inauguracije projekta Internacionalno Bijenale savremene umjetnosti „ARK Underground“ upriličena je posjeta ovom fascinantnom objektu, a među umjetnicima je bila i Borka Pavičević, direktora Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

„Mene to, naravno, zanima jer tokom svih godina BITEF-a, a i sad u Centru za kulturnu dekontaminaciju jedna od osnovnih ideja vodilja je upravo to: igrati, odnosno praviti umetnost u prostoru i u kontekstu u kome može da se na tom mestu kreira u odnosu i na to mesto i na jedan istorijski vremenski kontekst“, priča Pavićević.

UZ Hadžifejzovića, selektori Bijenala su i Branko Dimitrijević, kustos Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, i Petar Čuković, istoričar i kritičar iz Podgorice. Za gospodina Dimitrijevića sklonište ARK je najčudnije mjesto u kojem je do sada bio i ostvalja otvorena mnoga pitanja, ali i činjenicu da bi moglo postati vrhunska atrakcija.

Jusuf Hadžifejzović, Petar Ćurković, Branislav Dimitrijević


„Kad vidite ovakav prostor koji ima tako fascinantnu istoriju i tako fascinantno izgleda, koristiti ga isključivo kao nekakav izlagački prostor je poptuno besmisleno - on sam po sebi je jači na neki način od umetnosti, ali naravno da postoje u savremenoj umetnosti različiti pristupi, različite mogućnosti, znači da li bi mogao da bude nekakav muzej umetničkih intervencija u datom prostoru kakav je on trenutno sada, naravno, pošto se on ne sme ni na koji način dirati, ili bi umetnici radili neke vrste istraživanja ovoga samoga mesta. Znači sad treba prosto da u nekom razgovoru izađe jedna ideja, ali to će biti veoma težak posao jer sam ovaj prostor već ima dovoljno veliku snagu i svaki dodatak njemu je nešto što treba vrlo obazrivo raditi", kaže Dimitrijević.

Istoričar i kritičar iz Podgorice Petar Čuković naglašava da ovaj značajan projekat donosi rehabilitaciju Sarajeva kao regionalnog umjetničkog centra.
„Jedna zgodna prilika da umjetnici polazeći od svojih ideja, sve nas uvedu u neko polje saznanja koje je dragocjeno da bismo razumijevali naše živote uopšte.“

Kulturni događaj Evrope za 2009.- 2010. godinu prilika je za promociju prirodnih potencijala konjičke općine, smatra načelnik Emir Bubalo. „Prije svega zahvaljujući Edi Hoziću koji je došao na ideju da organizuje svjetsko bijenale u ARK-u. Mi smo se oduševili tom idejom.“

Objekat ARK prvenstveno je namijenjen zaštiti od nuklearnog rata, a konstruiran je da može izdržati nuklearni udar od 30 kilotona. Maksimalni smještajni kapaciteti su za 350 osoba, a bio je ratna vojna tajna sve do 90-ih godina. Za njegovu gradnju utrošeno je oko pet milijardi američkih dolara, što ga je, uz aerodrom Željava kod Bihaća i luku Lora u Splitu, svrstalo na listu najvećih investicija i bivšoj Jugoslaviji.

Međunarodni Bijenale biće u znaku uzbudljivog dijaloga umjetnika širom svijeta koji će u posebnim uvjetima, na dubini od 385 metara ispod zemlje, stvarati i izlagati svoj djela.

Pogledajte TV Liberty prilog iz 2004. godine o objektu koji je trebao biti istureno komandno mjesto vođstva SFRJ u slučaju rata:

  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG