Dostupni linkovi

Priznanja onima koji su zadužili BiH


Dobitnici nagrade Arhiva BiH
Dobitnici nagrade Arhiva BiH

Arhiv Federacije BiH u petak je u Sarajevu dodijelio je priznanja istaknutim pojednicima i organizacijama za oblast arhivistike i za pamćenje bosanskohercegovačke prošlosti, te za afirmaciju Bosne i Hercegovine.

Za ispoljenu hrabrost i visoku morlanost u borbi protv šovinizma i nacionalističke mržne „Povelju Kulin ban“ dobila je organizacija „Žene u crnom“ iz Beograda.

"Pamtimo – 20 godina od genocida u Srebrenici"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Staša Zajović, koordinatorica organizacije „Žene u crnom“ kaže da je počastvovana ovom nagradom, jer je dobija od organizacije koja im je oduvijek davala podršku.

„Ova nagrada nam daje podsticaj i smisao naše nenasilne pobune jer nećemo prestati tražiti odgovornost za rat i ratne zločine. Meni je također važno što je to nagrada Kulina bana, zato što je njegova istorijska pozadina jako bitna za nas. Ja je tumačim kao pozadina pobune iskakanja iz nametnutih identiteta. Mi smo svih ovih godina one koje preskaču zidove i koje odbijaju sve nametnute identitete“, kazala je Zajović.

Povelja Kulina bana za doprinos u pamćenju bosanskohercegovačke prošlosti kao i za afirmaciju Bosne i Hercegovine u zemlji i svijetu dodijeljna i Enveru Imamoviću, arheologu i povjesničaru.

U izjavi za Radio Slobodna Europa profesor Imamović kazao je kako mu ovo prizanje jako značu jer dolazi od institucije koja čuva pamećenje naroda Bosne i Hercegovine.

„Sve ono što se u prošlosti dešavalo, od kad postoji pisana riječ, Arhiv FBiH čuva sve što je zapisano i ne može se pisati historija bez upotrebe ove građne koju čuvaju arhivi“, naglasio je Imamović.

Nagrada Arhiva FBiH
Nagrada Arhiva FBiH

Dobitnik „Bosanskog stećka“ za područje arhivistike dobio je Azem Kožar iz Tuzle.

„Odajem prizanje Arhivu FBiH jer je ustanovio ove nagrade i što pravi tu retrospektivu za Dan arhiva svake godine. Na taj način se i brinemo o arhivskoj građi, kao memoriji društva, koaj je sastavni dio identiteta jednog naroda“, istako je Kožar.

Ademir Jerković, direktor Arhiva FBiH kaže da će ova insitucija i dalje nastaviti dodijeljivati priznanja ljudima koji pamte i afirmiraju prošlost Bosne i Hercegovine.

„Ljudi koji su dobili ova priznanje ove godine afirmišu državu Bosnu i Hercegovinu, o njoj lijepo pišu i govore“, naglasio je Jerković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG