Dostupni linkovi

Arheolozi pronašli kraljičinu grobnicu u Gvatemali


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Otkriće grobnice za koju eksperti vjeruju da je grobnica velike kraljice Maja može redefinirati razumijevanje političke uloge žena tokom klasičnog perioda Maja izjavili su eksperti.

Tim američkih I eksperata iz Gvatemale predvodjen antropologom Davidom Freidelom pronašli su kamenu vazu u grobnici u sjevernoj Gvatemali što ih je vodilo zaključku da je to mjesto gdje je pokopana lady Kabel za koju se vjeruje da je bila vojni zapovjednik jednog grada iz 7 stoljeća klasičnog perioda maja.

Lady kabel je sahranjena 11 metara ispod površine u hramu do koga vode stepenice. Ona nije bila obična osoba jer sahranivši je na toj lokaciji podrazumijeva da je bila veoma ugledna osoba I das u ljudi I nakon njene smrti I pada dinastije nastavili da joj izražavaju poštovanje.

Tim je takodje naišao na druge dokaze kao što su mnogobrojne keramičke vaze, razne vrste nakita I hiljede drugih predmeta koji referiraju da su u vezi sa ladi Kabel. Kraljevska grobnica je dokaz da su žene bile vladari I lideri u prošlosti kraljevstva maja, izjavili su visoki zvaničnici Gvatemale.

Kabel se smatra najvećim vladarom kasnog klasičnog perioda pod vladavinom njenog supruga Kiniča Bahlama u period od najmanje 20 godina u 7. Stoljeću.
XS
SM
MD
LG