Dostupni linkovi

Arheolozi pronašli kraljičinu grobnicu u Gvatemali


Ilustrativna fotografija
Otkriće grobnice za koju eksperti vjeruju da je grobnica velike kraljice Maja može redefinirati razumijevanje političke uloge žena tokom klasičnog perioda Maja izjavili su eksperti.

Tim američkih I eksperata iz Gvatemale predvodjen antropologom Davidom Freidelom pronašli su kamenu vazu u grobnici u sjevernoj Gvatemali što ih je vodilo zaključku da je to mjesto gdje je pokopana lady Kabel za koju se vjeruje da je bila vojni zapovjednik jednog grada iz 7 stoljeća klasičnog perioda maja.

Lady kabel je sahranjena 11 metara ispod površine u hramu do koga vode stepenice. Ona nije bila obična osoba jer sahranivši je na toj lokaciji podrazumijeva da je bila veoma ugledna osoba I das u ljudi I nakon njene smrti I pada dinastije nastavili da joj izražavaju poštovanje.

Tim je takodje naišao na druge dokaze kao što su mnogobrojne keramičke vaze, razne vrste nakita I hiljede drugih predmeta koji referiraju da su u vezi sa ladi Kabel. Kraljevska grobnica je dokaz da su žene bile vladari I lideri u prošlosti kraljevstva maja, izjavili su visoki zvaničnici Gvatemale.

Kabel se smatra najvećim vladarom kasnog klasičnog perioda pod vladavinom njenog supruga Kiniča Bahlama u period od najmanje 20 godina u 7. Stoljeću.
XS
SM
MD
LG