Dostupni linkovi

Apsurdi u prosveti: Polaganje male mature iako se ne boduje


Ilustracija
Osmaci u Srbiji zvanično su završili polaganje male mature, ispita koji je zbog krađe zadataka u prvom ispitnom roku, poništen još u junu. Uprkos tome, zadovoljavajući isključivo proceduralne razloge, nadležni su organizovali i avgustovsko polaganje – iako postignuti rezultati iz maternjeg jezika i matematike, đacima koji su polagali, neće značiti ama baš ništa.

Polaganjem testa iz matematike, osmaci koji u junu nisu izašli na ispit male mature, ispunili su tu formalnost – koja, kako se ispostavilo nije imala mnogo smisla. Naime, posle letošnjeg skandala i krađe testova u junskom ispitnom roku, za šta se pred nadležnim sudom protiv četvoro osumnjičenih vodi postupak, solomonsko rešenje kojem su pribegle prosvetne vlasti je da se za upis đaka u srednje škole boduje uspeh postignut u osnovnoj, čime se faktički obesmišljava polaganje bilo kakvih testova.

Nadležni su to međutim opravdali proceduralnim razlozima, jer đaci tek posle položene male mature dobijaju svedočanstvo o završetku osnovne škole. U beogradskoj Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” od 72 prijavljena đaka, izašlo je njih 44, među kojima i dve učenice sa kojima smo razgovarali.


Uprkos tome što od uspeha na avgustovskom ispitu male mature đacima ne zavisi baš ništa, ispred jedne od škola u kojoj se polagalo okupilo se nekoliko roditelja.

Razlog međutim ovoga puta nije bio “držanje straha svojoj deci” i pomaganje u suočavanju sa ispitnom groznicom, već radoznalost roditelja, koje je interesovalo da li će ispit zaista proći poput onoga što i jeste – puka formalnost birokratskog sistema koji je dozvolio da ispitna pitanja procure u javnost, ili će deca zaista polagati dvočasovni test. Ipak, đaci su rešavali zadatke, što je jednog od roditelja sa kojim smo razgovarali, nateralo da se upita ima li bilo kakve svrhe u svemu tome?

“Ne vidim smisao mature, s obzirom da je ishod završnog ispita koji je moje starije dete u junu polagalo, danas dobro poznat. Tako da ne vidim razlog i da moja ćerka koja se ubrzano školovala i završila sedmi i osmi razred u jednoj godini mora da izađe na završni ispit samo da bi se ispoštovala forma. Prosto ne vidim da će obrazovanje kao sistemska celina nešto time dobiti, a o deci već da ne govorimo. Mislim da je svima bilo jasno da samo treba da izađu na ispit i da je to dovoljno”, uveren je jedan od roditelja sa kojima smo razgovarali.

Neodgovornost prema deci i roditeljima

Okolnosti u kojima je organizovan drugi rok polaganja završnog ispita osnovaca nameće po mnogima logično pitanje koliko je sve to apsurdno? Od nadležnih iz resora prosvete koji je u međuvremenu, uporno negirajući svoju odgovornost za krađu testova napustio ministar Žarko Obradović, još nema odgovora na mnogobrojna pitanja.

Oni koji su u organizaciji polaganja druge runde polaganja male mature, poput direktora škole “Ivan Goran Kovačić” Miomir Dragaš, objašnjavaju da striktno poštuju zakon, na šta su obavezni.

“Tim pitanjem niti bih se bavio, niti imam pravo na to. Zna se ko odlučuje o tome, ko se bavi tim pitanjem. Stvar, zna se, ministarstva, zakona, države i tako dalje.”

Upitan o predlogu jedne od naših sagovornica - učenice koja je polagala ispit, nije li bilo bolje da se đaci pojave i evidentiraju, Dragaš odgovara:

“Pa to je mišljenje deteta. To je sada neka druga priča, kažem vam da je većina učenika od onih koji su izašli na ispit radila i pokušala da uradi to što su mogli i znali. Onaj manji deo je došao, tako da se prošeta malo…”, kaže Miomir Dragaš.

Ovaj apsurd, još jedan je od pokazatelja stanja u kome se trenutno nalazi prosveta u Srbiji. Oblast čijeg značaja su, uprkos krizi sa kojima se suočavaju, mnogo svesnije države iz našeg bliskog okruženja. Svojim potezima prosvetne vlasti su, prema uverenju predsednika Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost”, Tomislava Živanovića, pokazale potpunu neodgovornost kako prema deci, tako i njihovim roditeljima. Oni su, upozorava Živanović, zbog drugog ispitnog roka u poslednja dva dana - polažući malu maturu samo gubili vreme.

“Ako je Ministarstvo sebi dozvolilo da onako sroza maturu i važnost obrazovanja krajem juna meseca, zašto sada pokušavate da rehabilitujete mrtvaca. Pre bih rekao da je država pribegla sistemu diskriminacije prema deci koju sada tera decu da polažu, jer je to nepotrebno trošenje i arčenje vremena kao dece, tako i roditelja. Nadam se da će budući ministar prosvete shvatiti, najsvetlija tačka pored dece, koja su najbitnija, su prosvetni radnici. Neko je dozvolio sebi da njihov rad potpuno sroza i dezavuiše”, zaključuje Živanović.
  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

XS
SM
MD
LG