Dostupni linkovi

Aprilski snijeg u BiH


Aprilski snijeg u BiH
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Aprilski snijeg u BiH

Snijeg koji u Bosni i Hercegovini pada od utorka veče prouzrokovao je brojne probleme. U većini države saobraća se otežano, a pod težinom snijega popustile su tek olistale grane drveća, koja su padale po cestama. To dodatno otežava kretanje kako automobila, tako i pješaka.

Nevrijeme i teški snježni nanosi prouzrokovali su veliki broj kvarova na nadzemnoj elektroenergetskoj mreži u Kantonu Sarajevo.

Na više mjesta pali su nadzemni vodići, pa iz Elektroprivrede BiH mole građane da odmah pozovu njihov Informativni centar na besplatni telefon 080 02 01 33 i da, do dolaska njihove elektromonterske ekipe pripaze da niko ne prilazi vodićima koji su vjerovatno pod naponom.

Sa velikim problemima suočili su se i građani Zavidovića. Bez struje je kompletna općina. Nastava se u školama odvija redovno s najavom skraćenih časova u drugoj smjeni, dok su radnici fabrika vraćeni s posla.

Obilnije snježne padavine zahvatile su osim Sarajeva, Zenicu, Olovo, Tuzlu i Kladanj, dok putem prema Hercegovini nema snijega.

Prema informacijama Operativnog centra civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, zbog sniježnih padavina, saobraća se otežano. U višim planinskim predjelima visina snijega na putevima iznosi oko 20 cm, dok u nižim dijelovima oko 5 cm. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni, a lokalni u višim predjelima teško prohodni na području općina Olovo i Vareš.

U većem dijelu Olova nema električne energije, a naselje Olovo nema vode zbog napajanja pumpi električnom energijom.

Veliki broj kavrova na srednjenaposnkim dalekovodima prijavljeni su "Elektrodistribuciji Pale". Problema u snadbijavanju električnom energijom ima na području Opštine Rogatica, Sokolac, Mokro, Trnovo te dio Foče.

Na planinama sjeverne Bosne, Ozrenu, Majevici, Konjuhu, Visu, Ratišu, Trebavi, snijeg je napadao i više od 20 centimetara.

Poljoprivrednici, posebno voćari boje se najgoreg, da nakon padavina ne stignu minusi koji izbeharalo voće mogu potpuno uništiti. Štete bi se mjerile desetinama miliona maraka.

Zbog snježnih padavina, odgođena je revanš utakmica polufinala Kupa Bosne i Hercegovine između Željezničara i Širokog Brijega. Nogometni savez BiH donio je odluku da se utakmice na stadionu Grbavica odgodi jer su uslovi za igranje daleko od idealnih. S druge strane, planirani duel u Doboju kod Kaknja između Mladosti i Sarajeva bit će odigran.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, snježne padavine će se u Bosni i Hercegovini zadržati do petka.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, stabilizacija vremena očekuje se od 25. aprila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG