Dostupni linkovi

Apple izrađuje TV set, redovi za iPad 4G


Redovi za novi Ipad, Tokio, 16. mart 2012.
Redovi za novi Ipad, Tokio, 16. mart 2012.
Kompanija Apple će ovog ljeta početi proizvodnju svog TV seta sa internet konekcijom. Proizvodnja će početi u maju ili u junu. Analitičar kompanije Jefferies Peter Misek je rekao da su se "specijalne komponente" već počele dopremati Appleu.

Misek već dugo vremena komentariše glasne o appleovom TV setu. On smatra da će u prvoj fazi biti proizvedeno između dva i pet miliona uređaja. Apple navodno sprema još ambiciozniji uređaj, a to je iTV.

Prošle sedmice je kompanija predstavila poboljšanu verziju appleovog TV-a koji omogućava korisnicima da gledaju HD TV i filmove putem iTunesa i Clouda.

Predstavljen je i redizajnirani interfejs za Apple TV, a to je uvod za revolucionarnu pretplatničku TV platformu.

Korisnici appleovog TV seta s internet konekcijom će moći downloadovati samo one TV kanale i sadržaje koje oni žele. Misek smatra da će proizvodnja početi za nekoliko mjeseci.

Apple ulaže mnogo u centre podataka u SAD-u i time se vjerovatno sprema da pokrene usluge streaminga TV kanala i filmova koristeći se novom platformom. Međutim, kompanija navodno ima problema sa uvjeravanjem emitera da licenciraju svoje sadržaje za Apple TV.

Zvaničnici Applea pokušavaju uvjeriti druge kompanije da su im "prijatelji", jer je atraktivan sadržaj neophodan za uspjeh Appleovog TV-a.

Novi iPad 4G u deset zemalja

Kupci širom Azije i Australije od petka ujutro u redovima čekaju na kupovinu Appleovog novog tableta iPad 4G, a cijena akcija ove kompanije na berzi je prvi put dostigla 600 dolara.

David Tarasenko, 34-godišnji upravnik na gradilištu, bio je jedan od prvih kupaca u Sydneyju. On je izjavio da nije mogao da dočeka da kupi novi računar, pošto mu se poslije prezentacije u sjedištu Applea učinilo da je to "magičan uređaj".

Novi iPad ima jači procesor, bolji ekran i kameru od prethodnog. Uređaj nije reklamiran kao revolucionaran proizvod, poput prethodnih verzija, ali su appleovi fanovi, ipak, požurili da ga kupe.

Analitičari smatraju da je iPad dostigao tehnološki nivo na kojem je teško postići revoluconarna unapređenja i da će kupci više voditi računa o težini uređaja, koja je nešto veća nego ranije.

Gužve u radnjama su nešto manje nego prilikom predstavljanja ostalih Appleovih uređaja, ali je novi iPad, ipak", privukao značajnu pažnju.

"Došao sam iz Rusije da kupim iPad svom trogodišnjem sinu Davidu. Svi u Rusiji žele iPad, ali moraćemo da čekamo još nekoliko mjeseci da bismo ga kupili", izjavio je Reutersovom novinaru u Tokiju prodavac novina Oleg Konovalov.

Vrijednost Applea, najskuplje kompanije na svijetu, je poslije početka prodaje novog tabletnog računara dostigla skoro 560 milijardi dolara. Akcije su ove godine porasle za 45 posto.

Prodaja novog iPada krenula je u petak u 10 zemalja – uključujući SAD, Kanadu, Singapur, Francusku, Njemačku i Hong Kong, u kojima su kupci noćas čekali u redovima.
XS
SM
MD
LG