Dostupni linkovi

Apple slavi 40. rođendan u svijetu koji je pomogao kreirati


Slika suosnivača Apple-a Steve Jobs, ilustrativna fotografija
Slika suosnivača Apple-a Steve Jobs, ilustrativna fotografija

Autor: Steve Baragona (Prevela: Ena Stevanović)

Kada je suosnivač Apple-a Steve Wozniak donio prvi Appleov računar na sastanak Računarskog kluba Homebrew 1976. godine, svi su bili impresionirani, ali ne i uzbuđeni.

"Svi smo mislili da je super, da je uradio odličan posao", rekao je Bob Lash, inženjer, izumitelj i član hobi kluba Silikonske doline. Wozniak je dizajnirao elegantan uređaj kod kojeg su svi dijelovi smješteni na jednu ploču.

"Međutim, svi mi smo u to vrijeme dizajnirali vlastite uređaje, tako da to uopće nije bilo neuobičajeno", dodao je Lash. "I niko u to vrijeme nije imao pojma kuda će nas sve to odvesti".

Apple nije izmislio osobni računar, mp3 player niti smartphone. Ova kompanija nije na taj način postala najveće svjetsko javno dioničko društvo.

"Šta je to izum?", pita se Dag Spicer, kustos muzeja računarstva. "Zar uvijek moramo izmisliti nešto novo ili možemo uzeti nešto što već postoji, preurediti to nešto i učiniti ga lijepim? Ja bih rekao da je i to na neki način izum".

To je oblik izuma u kojem su Wozniak i suosnivač Steve Jobs nadmašili sve ostale, rekao je Spicer.

Apple je proslavio 40. rođendan u svijetu koji je pomogao kreirati. Živimo okruženi računarima koje držimo u našim domovima, uredima, ali i džepovima.

Ljepota i jednostavnost korištenja su bili Jobsov imperativ, rekao je Spicer. Međutim, to je često značilo da ih je trebalo učiniti hermetički zatvorenim svemirima hardvera i softvera koji su na kraju izgubili svoj udio na tržištu zbog drugih otvorenijih ekosustava.

"Ovo je tvoj prijatelj"

Macintosh je najbolji primjer. Apple nije izumio računare sa mišom. Izumio ih je Xerox , ali ih nije na vrijeme učinio komercijalno dostupnim.

Jobs je u tome vidio potencijal. Rad s računarom je podrazumijevao tipkanje redaka teksta, a često i poznavanje posebnih programskih jezika. Macintosh je predstavio miš široj javnosti. "Naše računare može koristiti bilo ko", stajalo je u Appleovom oglasu.

Originalni Macintosh kompjuter
Originalni Macintosh kompjuter

Kada je računar izašao 1984.godine, "bio je naprosto nevjerovatan", rekao je Bruce Damer koji je gotovo čitavu povijest računarstva 20. stoljeća smjestio u muzej pod nazivom DigiBarn koji se nalazi u blizini Silikonske doline.

Macintosh je izgledao drugačije od ostalih računara.

"Nešto kao toster", rekao je Spicer. "Nije izgledao kao veliki zastrašujući računar. Zapravo uopće nije ni izgledao kao računar. To je bila velika psihološka odluka koja je donesena namjerno i vrlo svjesno da bi računar bio što ugodniji i da ne bi izgledao zastrašujuće." Mali nasmijani animirani lik Macintosh pozdravlja korisnika na početku.

Macintosh je dizajniran da bi promijenio naš odnos prema računarima.

"Ovo je tvoj prijatelj", rekao je Dahmer.

Prihvati me onakvog kakav jesam.

Macintosh je bio prijatelj koji je očekivao da ga prihvate onakvim kakav jeste.

"Mac je namjerno dizajniran da bude zatvoren sustav. Steve Jobs nije želio da ljudi vade, mijenjaju ni ažuriraju dijelove. Korisnik ne može ni otvoriti računar bez posebnog odvijača", rekao je Spicer.

"To je bila druga strana njihove jednadžbe za jednostavno korištenje. Ukoliko korisnicima ograničite mogućnost izbora, to čini uređaj jednostavnijim za korištenje", dodaje on.

Onda je Microsoft Windows javnosti predstavio PC uređaje sa mišom. Oni su bili dostupniji i jeftiniji i više kompanija ih je proizvodilo. Više kompanija je pravilo i softvere za njih. Microsoftovi sustavi su preuzeli tržište i Appleov udio na tržištu se znatno smanjio.

Onda je Apple izumio iPod, a kasnije i iPhone.

To je "ekosistem koji je kontroliran i lijep", rekao je Damer. "No, onda su na tržište izašli Androidi koji su open source [operativni sustav], tako da svako može napraviti Android telefon."

Ponovo se dogodila ista stvar. Apple gubi udio na tržištu.

Apple u petak nije slavio svoj 40. rođendan. Suosnivač Jobs je jednom prilikom rekao: "Ako gledate unatrag u ovom poslu biti ćete smrvljeni. Morate gledati prema naprijed."

Garaža Los Altos u kojoj su Jobs i Wozniak izgradili prve Apple računare sada je neslužbena turistička atrakcija. Brojni posjetitelji svakodnevno ulaze u nju i fotografiraju je svojim iPhone uređajima.

XS
SM
MD
LG