Dostupni linkovi

Apple: Manji prihodi u Kini signal za ozbiljne ekonomske probleme


Ilustracija
Ilustracija

Svetski mediji objavljuju da pozadinu odluke Applea da smanji svoja očekivanja od prihoda u Kini treba tražiti u lošim odnosima Pekinga i Vašingtona, ali navode i da ta odluka loše može uticati i na sveukupnu ekononsku situaciju u Kini.

Apple smanjuje prognozu prihoda zbog usporene prodaje iPhonea u Kini

Njujork Tajms (The New York Times) piše da je Apple smanjio očekivane prihode po prvi put u 16 godina, kao i da je Appleovo iznenadno saopštenje najjasnija potvrda da je kineska ekonomija u ozbiljnim problemima.

“Pokušaji Pekinga prošlog proleća da zaustave kreditiranje, izazvali su usporavanje i intenziviranje trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama i uznemirili potrošače i poslovne ljude… Nije jasno da li je to problem samo za Apple ili će usporena kineska ekonomija uticati na druge američke kompanije, posebno na tehnološke gigante i automobilsku industriju iz Detroita. U svakom slučaju, investitori će postati nervozni, pogotovo nakon nedavnih promena na berzi.”

NYT navodi i da pronalaženje znakova nervoze oko potrošnje u Kini nije teško, posebno među potrošačima koji kupuju skupe proizvode, a koji predstavljaju većinu u kupovini skupih Appleovih telefona i laptopova, koji su daleko skuplji od lokalnih brendova.

"Mnogi skupi restorani u Pekingu i Šangaju izgledali su skoro prazni početkom decembra…Prodaja automobila pala je u septembru, oktobru i novembru za rekordne procente u odnosu na godinu dana ranije, sa svakim mesecom lošijim od prethodnog.“

List dodaje da vladine i privatne ankete koje su objavljene prošle nedelje pokazuju da menadžeri iz ove oblasti u Kini očekuju da će se ekonomska situacija značajno pogoršati, odnosno da su nove narudžbine u padu, a izvoz je nestabilan.

Pad Apple deonica

Trgovanje akcijama kompanije privremeno je bilo zaustavljeno jer je Tim Kuk (Tim Cook), glavni izvršni direktor kompanije Apple, poslao pismo deoničarima u kojem je objasnio razloge za promenu prognoze prihoda. Kada je prodaja počela ponovo, Apple-ove akcije su pale za 7,45%, tako smanjivši njihovu vrednost za 55 milijardi dolara, piše britanski Gardijan (The Guardian).

“Apple-ovo saopštenje bilo je prvo upozorenje o profitu od 2002. godine i prvo od kad je stvoren pametni telefon. To je takođe saopštenje koje će dodatno uznemiriti investitore koji su već zabrinuti zbog usporavanja kineske ekonomije.

Neobičan potez usledio je u danu kada je objavljeno da su aktivnost fabrike u Kini prvi put smanjene u decembru u poslednjih 19 meseci. Kineska ekonomija je ugrožena tekućim trgovinskim ratom sa SAD, koji se preliva na druge azijske ekonomije. Kina je treće po veličini Appleovo tržište nakon SAD i Evrope.”

Gardijan navodi i da su nevolje kompanije u Kini pogoršane sudskom odlukom koja bi mogla potencijalno da zabrani prodaju iPhone-a u toj zemlji.

“Apple je izdržao problematičnu 2018. U avgustu je bio najveća svetska kompanija i postao prva kompanija koja je trgovala u vrednosti od jednog biliona… U novembru je kompanija objavila rekordnu prodaju i profit, ali prodaja iPhonea je bila bez oscilacija, što je povećalo strah investitora da se njegovi dani slave privode kraju… Usporavanje prodaje iPhone-a takođe je povećalo strahove da se Apple-ova rekordna serija bliži kraju, a slabljenje kineske ekonomije zabrinulo je investitore da bi i međunarodna tržišta mogla oslabiti.”

Upozorenje o prihodima

Apple je šokirao Wall Street sa izuzetno retkim upozorenjem o prihodima, okrivljujući ekonomsko slabljenje u Kini i razočaravajuću nadogradnju iPhonea u razvijenom svetu zbog manjka od čak 10 posto od svojih prethodnih očekivanja. Vest je 'obrisala' više od 7 posto deonica kompanije i podstakla zabrinutost investitora koja se odnosi na predviđanja svetske ekonomije, piše Fajnanšel Tajms (Financial Times).

"Upozorenje je izazvalo pad cena deonica među Appleovim dobavljačima u Aziji i Evropi, a japanski jen, koji se smatra sigurnim utočištem u vreme neizvesnosti, porastao je čak za 3% u odnosu na dolar. Razmere razočaranja bile su zapanjujuće nakon što je Apple potvrdio nedavne naznake da slabi potražnja za iPhoneom."

FT dodaje da je kompanija proteklih nedelja bila opterećena izveštajima o padu narudžbine među svojim dobavljačima i pitanjima o potražnji za novim, jeftinijim, iPhone XR-om.

"Pre samo dva meseca Apple je saopštio da očekuje konačan prihod od 89 milijardi do 93 milijarde dolara za poslednja tri meseca 2018. godine, što je najvažniji period fiskalne godine. To bi predstavljalo rast prihoda od čak 5% u odnosu na isti period prethodne godine.

Međutim, u sredu je rečeno da će prihodi za taj period verovatno iznositi oko 84 milijarde dolara, što ukazuje na pad od oko 5 posto", stoji u tekstu.

Appleovo upozorenje za iPhone dolazi prekasno

Kompanija je došla do kraja faze poricanja, piše Blumberg (Bloomberg) i dodaje da se optimistički narativ o Appleovom poslovanju vezanom za iPhone raspada pred našim očima.

"Apple je okrivio sporiji ekonomski rast u Kini i trgovinski sukob sa SAD-om za lošiju prodaju u regionu koji uključuje Kinu, Tajvan i Hong Kong. Kina bi mogla biti novi izgovor za kompanije čija prodaja nije u skladu sa očekivanim...

Ali to nije bilo sve. U vanrednom pismu Apple investitorima, direktor Tim Kuk je takođe rekao deoničarima ono što je trebao da govori godinama: IPhone biznis kompanije prešao je u niži stepen zbog promena na tržištu pametnih telefona i ponašanja potrošača. Ovo je trebalo da bude apsolutno predvidljivo svima koji su bili u stanju da gledaju izvan Appleove iluzije. Rukovodioci su propustili da obaveste investitore unapred o svemu tome, a stvarnost je konačna i sve odjednom sustiže Apple", navodi autor teksta.

Blumberg prenosi i da je istraživačka kompanija IDC procenila da je globalna prodaja pametnih telefona blago smanjena 2018. godine, kao i u 2017. godini.

"Apple je, čini se, dugo prkosio gravitaciji pametnog telefona, ali nije uspeo. U Appleovoj fiskalnoj godini koja je završena u septembru, Apple je jedva prodao više iPhonea nego prethodne godine. Prihodi su se povećali jer je Apple enormno naplaćivao za iPhone X i druge nove modele - a ljubitelji Applea su plaćali te visoke cene. Ali postoji granica koliko ljudi je spremno da izdvoji 1.000 dolara iz džepa za novi telefon, i čini se da je Apple odjednom dostigao taj limit.

To ne znači da se Appleovo poslovanje raspada. I dalje se stvaraju prihodi i tok novca na kojem im korporativni svet zavidi. Ali Apple nije uspeo u misiji broj 1. da bude javna kompanija: biti iskren sa investitorima o svom poslovanju. Kompanija je jednostavno poricala stvarnost kojoj je gledala u lice, sve dok poricanje više nije bila opcija."

XS
SM
MD
LG