Dostupni linkovi

Aplikacija na smartfonu za razotkrivanje mita i korupcije


Ilustracija
Ilustracija
Piše: Tom Balmforth, Radio Free Europe; priredila: Mirjana Rakela

Jeste li ikada željeli vidjeti interaktivnu mapu koja prikazuje kako mito prelazi iz ruke u ruku? Vjerojatno je to san mnogih i na Balkanu, ali ideja se ostvaruje u Rusiji.

Zahvaljujući „pametnim telefonima“ uskoro će biti moguće preuzeti takvu aplikaciju, besplatno, zahvaljujući grupi poduzetnih aktivista.

Aplikaciju je dizajniralo dvadeset mladih Moskovljana. Ona omogućuje njenim korisnicima da na svojim mobilnim telefonima registriraju mito koji su platili. Taj se „biznis“ automatski pojavljuje na interaktivnoj online mapi.

Ideja je da mapa - ovisno o tome koliko će biti u popularna – prikazuje „isplate“ mita u svih devet vremenskih zona koje se protežu Rusijom.

Dvadestpetogodišnja Yevgenia Kuida, koja je inicijatorka ideje, nada se da će aplikacija podići svijest i doprinjeti borbi protiv korupcije.

"Osnovna ideja je da se više zna o mitu, da izaziva veću pozornost u javnosti", kaže Kuida. "Mi doista vjerujemo da ako pošaljete poruku koju svi vide, to bi moglo promijeniti njihov stav prema mitu i korupciji“.

Od trenutka kada je prije sedam dana mapa aktivirana, na njoj je zabilježen mito u visini oko milijun i pol rubalja (gotovo 50 tisuća dolara). Procijenjenju se da stotine milijuna dolara godišnje ode na korupciju u Rusiji.

Prema web stranici, najviše mita, gotovo 70 posto, se daje za lažiranje ispita radi upisivanja na fakultete, ili djeteta u vrtić. Oko 8,5 posto odlazi na podmićivanje prometnih policajaca.

Interaktivna karta pokazuje da se najviše mita daje u Moskvi, koja je bila epicentar uličnih prosvjeda protiv Kremlja.

Nezadovoljstvo zbog svakodnevne korupcije i navodnog falsificiranja rezultata parlamentarnih izbora u decemebru 2011. izvelo je mnoge Moskovljane na ulice. Podsjetimo, Transparency International rangirao je Rusiju na visoko 143. mjesto u svijetu po razini korupcije.

Kuida ističe kako ona i njezinih dvadest kolega koji su napravili aplikaciju rade besplatno, i upravo to dokazuje porast građanskog aktivizma u Rusiji.

"To je nova stvar za Rusiju. Nikada ranije nisam doživjela tako nešto u Moskvi. Ljudi koji rade, koji su uspješni profesonalci u područjima u kojima djeluju, svaki tjedan bi žrtvovali vlastito slobodno vrijeme i izašli na dvosatni prosvjed u središte Mokve“, kaže ona.
XS
SM
MD
LG